Senator Joop Atsma (CDA): Geen landbouwakkoord? Trek dan de stekker uit het kabinet

Het cv van Joop Atsma © Omrop Fryslân
"Er moet een landbouwakkoord komen", vindt afzwaaiend Eerste Kamerlid Joop Atsma (CDA). Als dat niet lukt, is de positie van het kabinet onhoudbaar, vindt hij. "Laat dan de kiezer maar aan het woord."
Atsma heeft er een zwaar hoofd in of het minister Piet Adema van Landbouw lukt om een akkoord te sluiten. "Adema heeft het er moeilijk mee", concludeert hij. "Maar ik vind dat er een akkoord moet komen waarin iedereen zich kan vinden."
Als het minister Adema niet lukt, is de kans op verkiezingen groot, denkt Atsma.
Mocht het Adema niet lukken, dan kan het kabinet beter opstappen. "Misschien moet je dat besluit dan wel nemen", zegt Atsma. Hoewel zijn CDA gedecimeerd is tot een kleine partij, is Atsma niet bang voor het stempotlood. "Laat dan de kiezer maar aan het woord."

BBB-bedreiging

Ondanks de woorden van Atsma heeft het CDA op dit moment niet echt belang bij verkiezingen. De laatste peilingen voorspellen zo'n zeven zetels. En dat terwijl concurrent BBB kan rekenen op het vijfvoudige, mede door veel CDA-stemmers die overstapten.
Maar Atsma is nog niet eens zo ontevreden over de standpunten van de BBB. "Ik maak mij sterk voor de boeren en de landbouw. In die zin ben ik wel blij met het geluid dat BBB laat horen in Den Haag."
Joop Atsma is blij met de signalen van de BoerBurgerBeweging.
Atsma draait het juist om: "Ik ben blij dat het platteland 'met de voeten' heeft gestemd en dit signaal afgeeft. Daar ben ik niet verdrietig over", zegt hij. "Het signaal is: vergeet niet dat er meer is dan de Randstad."
Als ik nu in Den Haag ben, voel ik me een kat in een vreemd pakhuis. Hebben ze wel in de gaten wat er op het platteland speelt?
Eerste Kamerlid Joop Atsma
Atsma merkt dat er een afstand is tussen burgers en bestuurders. "In de afgelopen 25 jaar is Den Haag een tweede thuis voor mij geworden. Zo voelde het ook. Maar als ik nu in Den Haag ben, voel ik me een kat in een vreemd pakhuis. Hebben ze wel in de gaten wat er op het platteland speelt?"
In zijn tijd als staatssecretaris kon Atsma zich goed vinden in het toenmalige landbouwbeleid. "Als ik zie wat er nu gebeurt, dan denk ik weleens: hebben we het allemaal zo verkeerd gezien of doen we het nu niet goed?"

Niet achter afspraken van regeerakkoord

In het regeerakkoord heeft de coalitie het jaar 2030 als doel gesteld voor het met de helft verminderen van de stikstofuitstoot. Maar in maart gaf CDA-leider Wopke Hoekstra aan opnieuw te willen onderhandelen over het beleid.
Die beslissing is er gekomen door Atsma, zegt hij. "Ik ben mede van invloed geweest, ja. De Eerste Kamerfractie van het CDA en de provincies hadden daar een stevige inbreng in."
Het CDA had nooit moeten meegaan in deze afspraak in het regeerakkoord, vindt hij. "Ik was het daar niet mee eens. Het is niet voor niets dat Wopke Hoekstra vorig jaar heeft gezegd dat het anders moet. Daar zat ook een sterke druk achter van de Eerste Kamerfractie."

Laatste hoofdstuk in de politiek

Atsma heeft in de loop der jaren heel wat politieke functies gehad. Vanaf 1991 zat hij in Provinciale Staten, vanaf 1998 was hij Tweede Kamerlid, vanaf 2010 staatssecretaris en vanaf 2015 Eerste Kamerlid.
Volgende week dinsdag is zijn laatste dag in Den Haag. "Dat voelt wel even wat vreemd", moet hij toegeven. "Maar je weet dat het er aan zit te komen." Na de verkiezingen kreeg de 66-jarige Atsma de vraag of hij nog eens vier jaar wilde bijtekenen. "Er zijn collega's die meer jaren op hun naam hebben staan, maar ik vond het prima zo."
"Ik hoef niet weer", zegt Joop Atsma, die toch ook wel een klein zwart gat verwacht.
Atsma had nooit kunnen bedenken dat hij zo lang in de politiek actief zou zijn, toen hij in 1990 werd gevraagd als kandidaat voor de Staten. "Het is echt een voorrecht."
De periode tussen 1998 en 2010 in de Tweede Kamer ziet hij als zijn hoogtijdagen. "In de oppositie is het altijd heel interessant, je kunt gas geven en er misschien ook wel eens met te veel opportunisme tegen in gaan."
De tijd in de coalitie was anders. "Je kunt direct invloed uitoefenen op beleid en staat dicht bij de premier en bij ministers. Toen ik staatssecretaris was natuurlijk ook. Maar als ik daarop terugkijk, was dat ook een periode dat je echt geleefd werd."
In 'It Polytburo' bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Joop Atsma.
Atsma mocht twee jaar staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu zijn, tot het kabinet-Rutte I in 2012 viel. Hij kijkt met tevredenheid terug op zijn werk op het gebied van mijnbouw en het versterken van de Afsluitdijk en het rivierengebied. "Natuurlijk had ik dat willen afmaken. Maar de politiek is soms keihard."
En de politiek is ook langzaam, moet hij toegeven. "Daar moet ik ook wel eens om lachen: pasgeleden hebben we in de Eerste Kamer wetten behandeld waar ik zelf als staatssecretaris nog mee bezig ben geweest. Dan zie je hoe stroperig die processen zijn." Maar voortaan laat hij dat over aan anderen. "Het is mooi geweest", besluit Atsma.
De cartoon van Gerco van Beek © Omrop Fryslân