Ophef binnen PvdA over voorstel om afdracht aan partijkas te verhogen

PvdA'ers © ANP
Het rommelt binnen de PvdA. Het landelijke partijbestuur is van plan om de bijdrage die PvdA'ers verplicht aan de partijkas moeten geven te verhogen. Het voorstel valt niet goed bij veel leden. Wethouders Hein de Haan van Leeuwarden en Erik de Groot van Harlingen hebben daarom een kritische brief opgesteld.
Nu betalen PvdA'ers nog zo'n 2,5 procent van hun inkomen aan de partij. Het plan is om dat in stapjes te verhogen naar 10 procent. Dat scheelt voor raadsleden een paar honderd euro en voor bestuurders nog veel meer.

'Geld niet naar afdelingen'

Toch is dat niet eens waar de wethouders over vallen, zo zegt De Groot. "Wat we het heikele ervan vinden, is dat we niet gekend zijn in de overwegingen om dit te doen en waar we ons zorgen om maken in deze systematiek, is dat het geld niet goed terechtkomt bij de afdelingen."
"Als wij meer zouden moeten gaan afdragen, dan zou dat ook moeten landen bij de lokale afdelingen", stelt De Groot.
In de brief wordt opgeroepen om het gesprek over de verhoging van de afdracht te voeren zoals het hoort. En in de ogen van De Groot is dat: "De discussie als ledenpartij voeren en als die leden besluiten dat er een hogere afdracht komt, dan kun je dat invoeren bij de volgende periode."