Busje gemeente Waadhoeke langs dorpen om ideeën op te doen over 'klimaatlandschap'

De klimaatbus © Omrop Fryslân
Een speciaal klimaatbusje rijdt sinds vrijdag rond in de gemeente Waadhoeke. Met deze elektrische bus wil de gemeente inwoners trekken om met hen te praten over een energieneutrale gemeente.
De gemeente wil in 2040 alle stroom zelf opwekken in een gebied bij Sexbierum. Ze noemen dat een klimaatlandschap. Maar hoe dat eruit moet komen te zien en wat de inwoners belangrijk vinden, dat wil wethouder Jan Dijkstra graag van de inwoners zelf horen.
Klimaatbus Waadhoeke gaat bij de dorpen langs
Met gesprekjes op straat en een online enquête haalt het klimaatteam van de gemeente ideeën op over het nieuwe landschap. "We kunnen de wereld niet redden, maar we gebruiken in Nederland veel stroom. We zijn een rijk land en we moeten zorgen dat we onze eigen stroom opwekken, onafhankelijk van anderen. Maar ook zonder anderen te belasten en zonder ons eigen milieu te belasten", aldus Dijkstra.
Het polderlandschap bij Sexbierum, wat het nieuwe klimaatlandschap zal worden, heeft een goede aansluiting met een onderstation van netbeheerder Liander. Dat is belangrijk om de elektriciteit die wordt opgewekt om te zetten naar stroom die bruikbaar is voor huizen en bedrijven.
Naast het opwekken van stroom moet het klimaatlandschap ook een fijn gebied worden. Zo zijn bij de gemeente ideeën om een fiets- en wandelroute of een pluktuin aan te leggen. De klimaatbus rijdt naar negen plaatsen in de gemeente Waadhoeke.