Nog één kink in de kabel: autobrug Holwert nog niet klaar

De autobrug in de haven van Holwert wordt nu bediend met een speciale kraan © ANP
Vier nachten op rij is er nu gewerkt om de problemen met de autobrug in Holwert op te lossen, maar ook vandaag blijft een speciale kraan staan om het apparaat te bedienen. Er zit nog één kink in de kabel.
De aannemers spreken van een "redelijk succesvolle nacht" aan tests, maar er is nog een probleem: een communicatiebel van 400 meter lang tussen de autobrug en een stroomkast werkt niet goed. Die moet worden vervangen.
"Dat doen we vandaag en dan verwachten we dat we komende nacht weer kunnen testen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. "Als alles goed werkt, dan kan de autobrug weer worden ingezet op eigen kracht. Daar hebben we een positief gevoel over, maar we geven geen garanties."
Een kraan die sinds maandagnacht ter plaatse is om de brug te bedienen, blijft vandaag ook nog staan. Zo kunnen de veerboten van en naar Ameland varen en kunnen auto's die boten ook verlaten. Komende nacht zal Rijkswaterstaat het systeem weer testen.
Een dag geleden lag het grootste probleem nog bij de veiligheidssensoren: die zijn belangrijk om aan te geven of de autobrug niet te zwaar belast is of niet te snel daalt. Het testen van die veiligheidssensor kost veel tijd, omdat veel zaken handmatig ingesteld en gemeten moeten worden.
"Het was heel erg arbeidsintensief om dat allemaal te testen en de juiste waardes te vinden. Daar maakten we ons wel zorgen over. We zijn er erg blij mee dat dat nu klaar is, want dat bezorgde ons wel wat zweet op het voorhoofd."
Omdat dat nu klaar is, heeft Rijkswaterstaat er vertrouwen in dat de autobrug nu bijna weer klaar is om ingezet te worden. Maar eerst moet die 400 meter lange stroomkabel worden vervangen.

"Grote beslissing"

Als dat klaar is en de tests van komende nacht zijn positief, dan kan de kraan weg. "Die kraan neemt veel ruimte in en het wordt steeds drukker in de haven. Dus het is prettiger als-ie weg kan. Maar het moet eerst wel helemaal goed gaan en dat is een grote beslissing."
Het grote onderhoud aan de autobrug, dat over een paar weken gepland stond, gaat nog steeds door. Een deel van het werk, zoals het vervangen van die lange kabel en tandwielen hoeft dan niet meer, omdat dat deze week al gedaan is.