Inwoners van Leeuwarden verbinden door het leven te vieren

© Princessehof
Om de inwoners van Leeuwarden beter te leren kennen, viert keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden met de inwoners het leven. Dat doen ze met bewoners uit de wijken Bilgaard, de Vrijheidswijk, Camminghaburen en Heechterp-Schieringen.
De tentoonstelling is onderdeel van een groter project, waarin Leeuwarden langere tijd investeert in het verbeteren van de gezondheid van mensen in de vier wijken waar structurele armoede heerst. Verschillende organisaties zijn erbij betrokken en brengen hun eigen expertise in, waaronder het Princessehof.
Meraud Pals van het museum hoort veel schrijnende verhalen over die armoede. "Maar dat is niet waar we op willen focussen", legt ze uit. Met deze initiatieven wordt vooral gezocht naar de geluksmomenten in het leven van mensen die het vaak wat lastiger hebben.
Het gaat om de viering van het leven. "Mensen in deze wijken kunnen van zulke kleine dingen genieten, daar kunnen wij nog veel van leren", vertelt Pals.

Tentoonstelling 'Feest!'

De manier waarop het museum invulling geeft aan het thema, is tweeledig. Zo is er een tentoonstelling waar de bezoekers van Princessehof kunnen zien op welke manier er in Nederland feest wordt gevierd, wat er wordt gevierd en met wie.
De viering van het leven is een basisbehoefte van mensen en dat wordt hier zichtbaar.
Meraud Pals
Persoonlijke verhalen van mensen uit verschillende culturen vormen daarbij het uitgangspunt. De feestverhalen worden door de mensen zelf verteld.
"De viering van het leven is een basisbehoefte van mensen en dat wordt hier zichtbaar", vertelt Pals. Leeuwarden is rijk aan verschillende culturen met elk hun eigen tradities.
Dat zorgt ervoor dat mensen het leven ook op verschillende manieren vieren.
De gemeenschappelijke deler is dat elke cultuur het leven viert met haar eigen feesten, die gedachte verbindt.

'Feest in je wijk!'

Daarnaast is er ook het project 'Feest in je wijk!' waar met elkaar gefeest en gegeten wordt. Op 1 juli wordt bijvoorbeeld Keti Koti gevierd in de wijk Heechterp-Schieringen.
"Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij herdacht en gevierd", legt Pals ut.
Bij elke viering wordt een belangrijk recept verzameld en dat wordt uiteindelijk verwerkt in een kookboek. Hoe dat er precies uit zal zien, is nog niet duidelijk. In augustus willen ze als aanvulling op de huidige expositie 'Feest' met de mensen uit de verschillende wijken een expositie in het keramiekmuseum organiseren.