Van vijf deelnemers naar de grootste van Nederlands: Survivalrun de Knipe van start

Schoolkinderen over een obstakel op de route bij survivalrun De Knipe © Omrop Fryslân, Sander van den Bogert
Dit weekend is De Knipe weer het strijdtoneel voor menig survivalrunner. In het dorp met 1.455 inwoners vindt opnieuw de grootste survivalrun van het land plaats. Over vier dagen verdeeld zullen 4.500 tot 5.000 mensen wroeten, lopen en klimmen door de bossen.
Dit jaar is het een echte jubileumeditie. De run bestaat 20 jaar. "We zijn groter geworden", merkt voorzitter Marcel de Jong. "Het begon klein, maar door de jaren zijn er meer dagen bijgekomen. Het is niet alleen de twintigste editie van de tocht, maar ook de tiende scholierenrun."

Geschiedenis

In 2001 begon het met een vriendengroep. Ze hadden alles klaarstaan en toen brak de MKZ-crisis uit. Dus toen hebben ze het niet kunnen volbrengen. De eerste run was in 2002. Dat was een stuk kleiner dan nu. Het was een groep van vijf man die wedstrijd volbracht.
"Als het aan ons ligt, komen er nog 20 jaren bij. Wij zouden wel een volledige week kunnen vullen met wedstrijden. Het wordt lastiger om vrijwilligers te vinden, maar tot nu toe is het uit altijd geslaagd. "
"Ik kan niet zeggen hoeveel vrijwilligers we nu hebben, maar het is niet veel minder dan 2015. Toen was een derde van het dorp vrijwilliger", gaat De Jong verder. "Als organisatie bestaan we uit negen man, maar er is een grote bouwgroep die ons steunt. Maar er zijn ook veel mensen uit het land die een bijdrage brengen."
Donderdag is het survivalweekend ingeleid met de scholierenrun. Hoe dat precies ging, is te zien in deze reportage:
Survivalrun De Knipe van start
"We hebben diverse parcoursen. De scholieren moeten 4,5 kilometer overbruggen", zegt Marit Groen van de organisatie. "Helaas brak de zon vandaag niet door, maar de rest van het weekeinde ziet er prachtig uit, dus daar kijken we echt naar uit."

"We beginnen al in oktober met de voorbereidende werkzaamheden. Dit is het grootste evenement van Nederland in dit soort runs. Dat vereist ook wel de nodige organisatie."

Stikstof

Naast het feit dat het moeilijker wordt vrijwilligers te vinden, komt de organisatie ook meer hindernissen tegen. Zo moet de organisatie tegenwoordig ook voldoen aan een ecologische en stikstoftoets.
"Wij hebben de natuur te respecteren. Dat doen wij uiteraard graag, maar wij moeten wel voldoen aan de toets. Daarnaast moesten we dit jaar voor het eerst voldoen aan een stikstoftoets. Wij gaan regelmatig op pad met een ecoloog."
Uiteindelijk bleek dat de stikstoftoets geen probleem is. Het evenement stoot geen stikstof uit. Op een dag waar veel aandacht is voor kinderen met overgewicht ziet de voorzitter ook het belang van de scholierenrun. "Survival is een hartstikke mooie sport. Dit is voor ons dé manier om kinderen te betrekken bij de sport. Bewegen is hoe dan ook belangrijk. Ook voor kinderen."