Megaklus voor Etiënne Reijnen bij Cambuur: "Ik loop er niet voor weg"

Etiënne Reijnen © Dijks Fotografie, Luc Hop
Thuis op de bank zag Etiënne Reijnen de afgelopen maanden de wedstrijden van zijn nieuwe werkgever SC Cambuur. Toen de degradatie eenmaal definitief was, wist hij: ik kom absoluut niet in een gespreiden bed terecht.
Donderdag werd de nieuwe technisch directeur gepresenteerd in Leeuwarden. Vier maanden geleden werd zijn benoeming al bekend, maar door de werkzaamheden van Reijnen bij PEC Zwolle en de degradatiestrijd van Cambuur kwam een presentatie er niet eerder van.
Met zijn 36 jaar is Reijnen een jonge technisch directeur zonder ervaring in die functie. Toch vertrouwen de beleidsbepalers bij de club hem die baan toe.
Etiënne Reijnen legt uit waarom hij bij Cambuur aan de slag gaat
Dinsdag was Reijnen voor het eerst de hele dag in Leeuwarden. Op de achtergrond is hij de afgelopen maanden echter al druk bezig geweest. 's Ochtends en aan het begin van de middag had hij zijn werk bij PEC, maar later in de middag en 's avonds was Reijnen thuis aan het werk voor Cambuur.
"De club heeft een enorm fijne indruk achtergelaten in de jaren dat ik hier heb gespeeld", vertelt Reijnen bij zijn presentatie. In 2014 en 2015 speelde hij in het geel-blauw. "Ik heb altijd contact gehouden met verschillende mensen binnen de club."

Prioriteiten stellen

Zijn tijd in Leeuwarden is Reijnen nooit vergeten: "In mijn achterhoofd wilde ik ooit een keer terugkeren hier. Nu kwam de mogelijkheid voorbij en lag het ook in de lijn van mijn ambitie."
Het is geen gemakkelijk moment om in te stappen bij Cambuur. De club is gedegradeerd waardoor het spelersbudget gehalveerd wordt. Daarnaast verlaten maar liefst zeventien spelers de club. Reijnen: "Ik loop er niet voor weg. Ik doe het graag en krijg er onwijs veel energie van. In deze fase moet je prioriteiten stellen. Er moet een goed elftal staan."
Een nieuwe selectie samenstellen is prioriteit nummer één voor Etiënne Reijnen.
Goede spelers binnenhalen. Dat is dus op korte termijn het belangrijkste voor de nieuwe technisch directeur. Eén speler heeft Reijnen in ieder geval al binnen: keeper Yanick van Osch komt transfervrij over van Fortuna Sittard. "Daar zijn we enorm blij mee", zegt de geboren Zwollenaar daarover.
Doordat het spelersbudget van vier miljoen euro naar zo'n twee miljoen euro gaat, moeten er keuzes worden gemaakt. "Wij gaan werken met een iets kleinere groep. Dat is noodzakelijk, want er is minder geld door de degradatie."
Cambuur zal daarbij ook een beroep doen op de jeugdopleiding. "We gaan in de voorbereiding een aantal jongens de kans geven, die vanuit de jeugd misschien wel de stap gaan maken. Ik hoop dat daar een aantal verrassingen bij zitten, die ons kunnen gaan versterken."
Etiënne Reijnen gaat met Cambuur volgend jaar naar het nieuwe stadion © Dijks Fotografie, Luc Hop
Trainer Sjors Ultee en zijn staf zullen de jeugdspelers beoordelen in de voorbereiding. Het vertrouwen in Ultee lijkt bij fans steeds meer te verdwijnen. Reijnen daarover: "Sjors is onze trainer en daar gaan we het mee doen. Ik heb nauw contact met hem over de selectie voor volgend jaar. Je trekt samen veel met elkaar op."
Voor de technische staf moet Reijnen ook nog op zoek naar een nieuwe assistent-trainer, nu de contracten van Pascal Bosschaart en Rob Alflen niet verlengd zijn.

Henk de Jong

De afgelopen week heeft oud-trainer Henk de Jong zich geregeld laten zien bij Cambuur; woensdag bij de bekerfinale van de beloften, vrijdag bij het afscheid met het kantoorpersoneel en de spelers en zondag bij de laatste wedstrijd tegen RKC Waalwijk.
De Jong is weer op de weg terug naar het weghalen van de cyste uit zijn hoofd. Hij voelt zich weer goed. Wat dat betekent voor zijn toekomst bij Cambuur, weet Reijnen nog niet. "Ik ga volgende week een bakje koffie met hem drinken. Ik ben enorm blij dat ik de Henk weer zag zoals ik hem kende, vol energie."
Algemeen directeur Ard de Graaf wil daar wel wat meer over zeggen. Ze gaan binnenkort in gesprek met De Jong over hoe zijn toekomst bij Cambuur eruit ziet. De Jong zit op dit moment in de ziektewet, maar heeft nog een contract voor een jaar. "We gaan Henk eerst inzetten voor commerciële activiteiten", zegt De Graaf daarover.
De scouting is direct onder handen genomen door Etiënne Reijnen
Een van de grote dossiers waar Reijnen mee te maken heeft, is het opzetten van de scouting van spelers. Daar is hij de afgelopen maanden ook al druk mee bezig geweest.
Gevolg daarvan is dat het scoutingsbestand is uitgebreid. "We hebben nu een mix van data, live- en videoscouting in huis gehaald", legt Reijnen uit.
Video-analist Ruben de Jong zal worden ingezet voor het scouten van spelers, oud-speler Jan Bruin deed dat al en blijft dat doen. Daarnaast heeft Reijnen in de persoon van Edwin Guchelaar een datascout gevonden. En dan is er nog Marco van der Heide, ook een oud-speler van de club die een eigen scoutingsbedrijf heeft.
De ontwikkelingen qua data- en videoscouting gaan heel snel. Daar moet je, zeker in mijn rol, voor open staan.
Technisch directeur Etiënne Reijnen
"Marco van der Heide hebben we een coördinerende rol gegeven", legt Reijnen uit. "Hij brengt een heel team met zich mee van videoscouts. Dan winnen we nog meer informatie in over een bepaalde jongen."
Daarbij sluit Reijnen zijn ogen ook niet voor nieuwe ontwikkelingen op dat gebied. "De ontwikkelingen qua data- en videoscouting gaan heel snel. Daar moet je, zeker in mijn rol, voor openstaan. Ik sluit niet uit dat het volgend jaar nog uitgebreider is. Ik ben enorm tevreden gezien de mensen die ik nu binnenboord heb."
Het stichtingsbestuur van Cambuur heeft Reijnen benoemd en Ronald Spoelstra vertelt waarom
Er zullen de komende weken niet veel gaten in de agenda van Reijnen staan. Over een maand begint het eerste elftal alweer aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen en dus moeten er dan al meerdere nieuwe spelers binnen zijn.
Diezelfde spelers hebben nu vakantie, maar dat geldt niet voor Reijnen. Na de promotie met PEC Zwolle als assistent-trainer is hij meteen doorgegaan met zijn werk voor Cambuur. "Misschien dat ik in september nog een paar dagen vakantie heb, maar er is hier een hoop te doen dus voorlopig ga ik niet weg."
En als hij dan in september thuis weer neerploft op de bank, moet het nieuwe Cambuur stal gekregen hebben. Met als gevolg dat het Leeuwarder publiek weer op de banken moet staan door strijd op het veld en aanvallend voetbal. Een pittige, maar duidelijke opdracht voor Reijnen.