'Rijk moet zich inzetten voor verbinding tussen Ameland, Schiermonninkoog en vaste wal'

De veerboot en watertaxi naar Ameland © Omrop Fryslân, Ronald van der Pol
Rederij Wagenborg kan niet meer veilig en verantwoord de bestaande dienstregeling naar Ameland en Schiermonnikoog garanderen. Daarom vraagt de rederij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat toestemming om de dienstregeling aan te passen.
Concreet betekent het dat het niet meer verantwoord is om twee veerboten tegelijk in de vaargeul te hebben. Onlangs is nog gebaggerd om de geul breed en op diepte te houden, maar dat heeft volgens Wagenborg niets uitgehaald. Dat werd duidelijk toen een van de snelboten begin mei aan de grond liep.

Meer inspanning van het Rijk nodig

Het ministerie geeft aan het verzoek binnen te hebben gekregen en op korte termijn met een reactie te komen. Intussen beginnen de eilanders zich zorgen te maken. "Kennelijk is het een heel lastig probleem", zegt burgemeester Leo Pieter Stoel. "Er moet meer inspanning komen vanuit het Rijk om de bereikbaarheid van Ameland te blijven garanderen."
Burgemeester Stoel: "Ameland moet geen openluchtmuseum worden"
Vanuit de gemeente blijft Stoel in contact met het ministerie en rederij Wagenborg om te kijken of de problemen op te lossen zijn. "Maar wij zijn geen techneuten. De oplossing moet echt komen vanuit het ministerie of Wagenborg."

Vertrouwen in een oplossing

Ondanks het feit dat het probleem al jaren speelt, heeft Stoel nog steeds vertrouwen in een goede oplossing: "Die moet er voor alle gasten komen, de ondernemers, de inwoners en voor de leerlingen die naar school moeten. Er moet een oplossing komen."
In een reactie laat het ministerie weten:
Reizigers moeten er op kunnen vertrouwen dat het openbaar vervoer, of het nu per trein, bus of boot is, betrouwbaar en veilig is. Ook moet de ritfrequentie voldoende zijn om aan de vraag te kunnen voldoen. Het ministerie is zich bewust van de afhankelijkheid van bewoners en bezoekers van Ameland van de veerverbinding. Daarom spant ministerie zich, samen met de concessiehouders, in om dit op peil te houden en pleegt Rijkswaterstaat binnen de geldende wet- en regelgeving onderhoud om de vaargeul optimaal toegankelijk te houden.
In hun brief aan het ministerie geeft Wagenborg aan dat ze een aanpassing van de dienstregeling noodzakelijk vinden om de veiligheid van de schepen te waarborgen. Momenteel zijn wij deze brief en het achterliggend onderzoek aan het bestuderen. We zullen zo snel mogelijk met een inhoudelijke reactie komen.
Dat vindt ook directeur Marjan Bosscha van de VVV Ameland: "De veerverbinding is cruciaal voor de toeristische sector. Zonder de veerboot wordt het een stuk lastiger hier te komen." Het frustreert dat er maar geen oplossing wordt gevonden. "Er zijn wel mogelijkheden na 2030. De vraag is alleen hoe we tot die tijd van A naar B komen", zegt Bosscha.

Openluchtmuseum

De aanpassing van de dienstregeling zou halverwege juni in moeten gaan, vlak voor het begin van het vakantieseizoen. Bosscha: "Er liggen verschillende scenario's op tafel. We hopen dat het niet nodig is de dienstregeling aan te passen en dat er veilig gevaren kan worden."
Lukt het allemaal niet, dan raakt dat iedereen op Ameland, zegt Bosscha: "Alles hangt samen. Zonder die veerverbinding is de leefbaarheid echt in het gedrang op het eiland."
Dat ziet ook burgemeester Stoel: "Er wonen en werken wel mensen. Het kan niet zo zijn dat wij tot een openluchtmuseum te verworden. Als wij niet meer bereikbaar zijn is dat wel de consequentie."