Kinderen voor één dag de baas van een bedrijf bij project 'Baas van Morgen'

Haya Ahmad en Annemarie Jorna © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Voor één dag de baas van een bedrijf zijn, dat is voor veel kinderen donderdag de realiteit. Bij het project 'Baas van Morgen' mogen kinderen voor één dag de scepter zwaaien bij bijvoorbeeld ziekenhuizen, Defensie, Wetterskip Fryslân of andere bedrijven.
"Voordat we beginnen, doen we een jas aan en een haarnetje op", zegt Annemarie Jorna van Koopmans in Leeuwarden tegen de 15-jarige Haya Ahmad. Haya mag voor één dag de baas zijn over de meelfabriek. Ze neemt de plek van Jorna in en begint met een rondleiding door de fabriek.
Haya vindt het leuk om alles over het bedrijf te weten te komen en maakt veel foto's tijdens haar rondleiding. "Ik ben heel blij om hier te zijn, want je ziet nu ook de praktijk van het werk. Vorig jaar heb ik ook meegedaan aan het project en ben ik bij het MCL beland. Dat was fantastisch, want ik wil cardioloog worden. Die dag heeft me daarbij geholpen."
Kinderen voor één dag de baas over een bedrijf
De Baas van Morgen wil kinderen dichtbij de praktijk brengen. "De stap van school naar praktijk is groot", zegt Bianca Akkerman van de organisatie.
"We willen die verkleinen door kinderen een inzicht te geven in het werkend leven. We snappen uiteraard dat het maar voor één dag is, maar we hopen dat de leerlingen er veel van oppikken. Ze krijgen een netwerk en weten ook wat ze later wel of juist niet willen doen. De ervaring is van onschatbare waarde."

Meedenken in het bedrijf

Bij de meelfabriek zijn ze blij met de komst van Haya. Ze draait direct al mee in het bedrijf en doet een woordje bij het afscheid van een collega. "Wij hopen dat de kinderen zien wat voor leven er naast school is. We hebben zelf al opdrachten gegeven dat Haya moet nadenken over de veiligheid van het bedrijf. Zo kan zij op een leuke manier kennismaken met ons."
Al blijft de vraag of Haya voor het bedrijfsleven wil kiezen. "Ik wil cardioloog worden. Dat is mijn hele leven al zo, maar toch ben ik heel blij om hier mee te kijken."