Kunstroute langs Friese ijsbanen stelt regionale kunst en taalrijkdom tentoon

© Omrop Fryslân, Nel Jensma
Kunstschilder Hendrik Elings en uitgever Eddy van der Noord sloegen woensdagochtend de eerste palen de grond in. Dat deden ze als voorbereiding voor de nieuwe kunstfietsroute die vrijdag door Lutz Jacobi wordt geopend.
Het kunstproject 'IIsbaan yn 'e maaitiid' wordt ingezet om aan de hand van kunst de zichtbaarheid van het Fries en de Friese streektalen in de openbare ruimte te vergroten.
Kaart met de drie fietsroutes © Omrop Fryslân, Nel Jensma
In totaal zijn er drie fietsroutes van 98, 68 en 56 kilometer. "Maar mensen kunnen ook een deel van de route fietsen hoor", legt van der Noord uit.
De routes lopen langs twaalf ijsbanen die verspreid door Fryslân liggen en die poëtisch en kunstzinnig zijn. Bij de ijsbanen staan borden met een gedicht in het Fries of in een streektaal, een kunstwerk van Elings of fotograaf Baukje Venema en aanvullende informatie over het project.

QR-code

De borden zijn voorzien van een QR-code die linkt naar de dichter die het gedicht voordraagt. Bijzonder is dat een van de gedichten ook in gebarentaal wordt voorgedragen.
Iisbanen yn de maaitiid
Het idee om de route langs de ijsbanen te maken komt onder andere van Elings. "De oorsprong ligt in Ouwezijl, waar ik destijds woonde. Ik liep in het voorjaar langs de ijsbaan en daar liepen schapen op."
Bij Elings rees de vraag wat er met ijsbanen gebeurt als er geen ijs op ligt. "Dat vond ik wel een mooi beeld, dat die ijsbanen in het voorjaar worden gebruikt waar ze eigenlijk niet voor bedoeld zijn."

Zichtlocaties

Naast de twaalf ijsbanen, zijn er ook nog drie zichtlocaties. De ijsbanen van Wijckel, Hindeloopen en Vlieland zijn geen onderdeel van een fietsroute, maar zijn wel voorzien van een gedicht, schilderij en foto.
Eddy van der Noord en Hendrik Elings © Omrop Fryslân, Nel Jensma
De routes zijn vastgelegd in een boekje dat gratis verkrijgbaar is bij onder meer toeristische informatiepunten en fietsverhuurbedrijven. Vanaf zaterdag kunnen mensen de verschillende routes fietsen. De borden blijven staan tot 1 november 2023.