Twijfel over veiligheid autobrug in haven Holwert: probleem duurt langer

De autobrug in de haven van Holwert © ANP
De autobrug in de haven van Holwert werkt nog niet naar behoren. Afgelopen nacht heeft Rijkswaterstaat tests uitgevoerd, maar de veiligheidssensoren zijn nog niet goed afgesteld.
Een kraan die sinds maandagnacht ter plaatse is om de brug te bedienen, blijft daarom vandaag ook nog staan. Zo kunnen de veerboten van en naar Ameland varen en kunnen auto's die boten ook verlaten. Komende nacht gaat Rijkswaterstaat verder met veiligheidscontroles.
De problemen met de autobrug begonnen maandagavond: toen konden auto's niet van de veerboot af, omdat de autobrug kapot was. Zo'n honderd reizigers zaten uren vast op de boot. In de nacht kwam er een kraan om de auto's te helpen de veerboot te verlaten.
De reparatie is voltooid, maar er is te veel twijfel over veiligheidssensoren.
Woordvoerder Rijkswaterstaat
De afgelopen nachten hebben verschillende mensen gewerkt om het probleem met de autobrug te verhelpen. Er was goede hoop dat die het vandaag weer zou doen, maar dat is dus niet zo. "De reparatie is voltooid, maar er is te veel twijfel over veiligheidssensoren", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
De veiligheidssensor is belangrijk om bijvoorbeeld aan te geven of de autobrug niet te zwaar belast is of niet te snel daalt. Het testen van die veiligheidssensor kost veel tijd, omdat veel zaken handmatig ingesteld en gemeten moeten worden.

Bereikbaarheid en veiligheid voorop

"Daarom is het mooi dat die kraan er nog staat. Zo kunnen de veerdiensten gewoon doorgaan en auto's de boot op en af. En het geeft ons de rust en de ruimte om te kiezen voor veiligheid en door te gaan met de tests."
Het inzetten van zo'n kraan kost wel geld, maar dat is volgens Rijkswaterstaat geen punt. "We hebben ieder jaar ruimte op de begroting om calamiteiten op te vangen. Geld is geen primaire overweging, bereikbaarheid en veiligheid wel."
De brug in de haven is tientallen jaren oud. Over enkele weken zou er groot onderhoud plaatsvinden.