125 jaar na zijn geboorte brengen straatkunstenaars ode aan Escher

Kunstenaar Massina aan het werk bij het station © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Op 17 juni is het exact 125 jaar geleden dat Maurits Cornelis, beter bekend als MC, Escher werd geboren in Leeuwarden. Om het leven en het werk van de wereldberoemde kunstenaar te vieren zijn er in opdracht van Visit Leeuwarden zeven driedimensionale straattekeningen gemaakt in de binnenstad.
Een van die locaties is het plein voor het treinstation in de stad. Daar zit kunstenaar Marije Spelbos, artiestennaam Massina, op een krukje haar tekening in te kleuren. De tekening is gemaakt op het wandelpad langs de fontein met de twee kinderhoofden. Er zijn veel donker- en lichtblauwe vakjes te zien. Onder een bepaalde hoek suggereert de tekening diepte.
Leeuwarden heeft er zeven kunstwerken 'in de geest van Escher' bij
"Het is inderdaad een optische illusie", zegt Massina, die uitlegt hoe ze te werk gaat. "Ik heb eerst foto's genomen van de locatie. Omdat het een langgerekt pad is, moet je van beide kanten diepte in het werk kunnen zien. Dat was de uitdaging. Na de blauwe vakjes voeg ik nog abstract werk toe in de tekening, omdat ik zo mijn eigen stijl erin kan verwerken."

Geboortedag

"Het is dit jaar 125 jaar geleden dat Escher in Leeuwarden is geboren, in wat nu het keramiekmuseum Princessehof is. Dat wilden we vieren", vertelt Wypkje Hettinga van Visit Leeuwarden. "Er zijn ook tekeningen gemaakt op het Oldehoofsterkerkhof, bij het Princessehof, het Raadhuisplein, de Blokhuispoort, de Prins Hendrikbrug en de Haniasteeg. De kunstenaars geven er allemaal hun eigen draai aan, maar het is allemaal een ode aan Escher."
Wypkje Hettinga bij het kunstwerk op het stationsplein © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
De route, langs alle zeven kunstwerken, wordt officieel pas geopend op 17 juni, de geboortedag van Escher. Toch zijn de kunstwerken zelf nu al te zien. Naast Massina hebben de kunstenaars Leon Keer, Remko van Schaik en Ruben Poncia meegewerkt aan de tekeningen.
'Enthousiaste reacties'
Op het stationsplein werkt Massina langzaamaan door. Veel mensen staan even stil om te kijken hoe het werk vordert. "Ik krijg heel veel reacties, dat is natuurlijk erg leuk. Een paar jaar geleden heb ik ook meegewerkt aan enkele Eschertekeningen hier in de stad, veel mensen weten dat nog. Iedereen is enthousiast."
Het kunstwerk ligt naast de fontein op het stationsplein © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
De tekeningen zijn nog tot na de herfstvakantie te zien. Daarna worden ze door een specialist verwijderd.