Syrische vluchteling Ali is vrijwilliger in Sneek, maar hij wil meer

Ali (33) woont nu in Sneek, na een lange tocht vanuit Syrië © Omrop Fryslân, Sander van den Bogert
Als vluchteling kwam de 33-jarige Ali in Sneek terecht. Hij had een mooi leven in Syrië, waar hij samen met zijn vrouw leefde. Hij was boekhouder en logistiek manager van maar liefst twaalf winkels.
Ali belandde meer dan anderhalf jaar geleden in het azc in Sneek. Sinds drie maanden woont zijn vrouw nu ook bij hem.
"Voordat mijn vrouw hier kwam, probeerde ik zo druk mogelijk te blijven zodat ik me ergens anders op kon focussen. Ik miste haar zo erg", vertelt hij. "Daarnaast wil ik de taal leren om ook een mooiere toekomst te hebben. Ik wil niet mijn tijd verspillen door nietsdoen op mijn kamer."
Ali uit Syrië heeft grote toekomstdromen
Op 29 maart kon Ali een #Meedoencertificaat in ontvangst nemen. Het betekent voor hem dat hij vrijwilligersbaantjes kan aannemen. "Toen ik het certificaat kreeg, was ik erg blij", zegt hij.
"Ik vertaal dingen voor de mensen hier. Meestal doe ik dat van het Arabisch naar het Engels, maar soms ook van het Arabisch naar het Nederlands. Ik weet al behoorlijk wat woorden. Daarnaast werk ik in de catering en als toezichthouder in een speeltuin."
#Meedoen is een initiatief van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), met als doel statushouders en azc-bewoners meer te betrekken in de samenleving. De #Meedoenbalie helpt deze bewoners met het vinden van een werkplaats. Organisaties en bedrijven bieden de azc-bewoners vrijwilligerswerk of betaald werk aan.
Het werk helpt Ali om zich te ontwikkelen en de taal beter te begrijpen. "Door te werken bij de speeltuin praat ik met veel mensen. Dat is goed voor mij, zo kan ik de taal leren. Ik ben erg dankbaar voor de andere vrijwilligers die me hier hebben geholpen met de taal. Daar heb ik veel aan gehad."
Ali zet koffie bij de speeltuin © Omrop Fryslân, Sander van den Bogert
Naast zijn vrijwilligerswerk wil hij ook graag leren autorijden. "Ik ben begonnen met mijn theorie voor het rijbewijs", zegt. "Volgende maand heb ik het examen. Ik heb al een Syrisch rijbewijs. Nu moet ik de regels in Nederland onder de knie krijgen."
Ali spreekt in het azc van Sneek met veel bewoners. Een van hen is Ahmed. Hij laat zijn kamer zien.
Bekijk hier de kamer van Ahmed
Ali wil blijven vernieuwen. Naast de Nederlandse taal probeert hij nog meer te leren. "Alles wat ik leer, doe ik in het Nederlands. En ik vraag mensen om ook dingen in het Fries tegen me te zeggen."
"Het is moeilijk om twee talen tegelijk te leren, maar ik vind Fries een mooie taal omdat de mensen hier zo fijn zijn. Als ik iets in het Fries tegen hen zeg, zie ik aan de gezichten dat ze dat mooi vinden."

Grote dromen

"Ik mis het werk dat ik vroeger deed. Ik hoop dat, wanneer ik de taal ken, ik zoiets weer kan oppakken", zegt hij. Als logistiek manager was hij succesvol in zijn land. "Ik heb veel wensen voor de toekomst, maar het belangrijkste is dat ik nu veilig ben en in vrijheid kan leven. Ik heb grote dromen hier met mijn vrouw. Zo wil ik weer een bedrijf opbouwen, zoals ik dat vroeger ook had."
In de toekomst gaat Ali verhuizen. "Als het kan, zou ik graag in Sneek willen blijven. Maar ik sta ingeschreven om naar Zaanstad te verhuizen. We weten nog niet wanneer ik erheen ga. Op dit moment wordt voor ons naar een huis gezocht."