Dit is waarom honderden zeilschepen elk jaar weer meedoen aan de HT-Zeilrace

Een van de oudste zeilraces van ons land heeft dit jaar een jubileum. De HT-Zeilrace beleeft donderdag de 75e editie. De zeilwedstrijd van Harlingen naar Terschelling en terug staat bekend als een spannende. Varen op de Waddenzee is een vak apart.
"Dat het al zolang bestaat, zegt wel dat het een bepaalde succesformule heeft", vertelt coördinator veiligheid Jouke van Keulen. De HT-race groeide in de jaren '80 van 75 deelnemende schepen naar 200.
"Daar waren de havens te klein voor. Toen hebben we afgesproken dat er maximaal 185 schepen kunnen meedoen." Na de eeuwwisseling nam de belangstelling weer wat af, maar de laatste vijf jaar ziet de organisatie dat er weer meer schepen meedoen.
De HT-Zeilrace wordt voor de 75e keer georganiseerd
Spannende verhalen zijn er genoeg. Neem nu de editie in 1974. Veerboot de Midsland voer over een van de deelnemende schepen heen. De twee opvarenden overleefden het, de scheepshond niet.
Jacob de Vries doet al sinds 1978 mee aan de HT-Zeilrace. Hij heeft veel meegemaakt op de Waddenzee. Zoals die ene keer toen de race werd stilgelegd vanwege het stormachtige weer. "Het was windkracht 9 of 10. We werden opgewacht door de sleepboot, die ons naar Harlingen zou brengen."

Als de reddingsboot hen wil gaan slepen, gaat het mis. "We lagen verkeerd aan de kabel, de reddingsboot gaf gas en trok aan de voorkant alles kapot", vertelt De Vries.
Toen zat er alleen nog maar een mast op.
En daar blijft het niet bij. Als de boot weer verder gaat, slaat het noodlot opnieuw toe. "Ik zag de boot al omhoog gaan, toen sloeg het anker aan de achterkant alles kapot. Toen zat er alleen nog maar een mast op."
Deelnemers en oud-deelnemers halen herinneringen op aan 75 jaar HT
Om ervoor te zorgen dat het schip en al die andere honderden deelnemers ieder jaar weer veilig de finish halen, hebben de begeleidingsschepen een belangrijke taak.
Man overboord
"Tirions zijn heel leuke schepen", zegt Van Keulen. "Ze zijn niet te groot, maar wel zeewaardig. Iedereen op zo'n schip moet goed opletten dat hij vastzit. Er ging eens een man overboord tijdens de race. Ik zat er niet ver vanaf. We alarmeerden snel de KNRM en probeerden de persoon uit het water te halen."

Het zijn deze momenten dat Van Keulen blij is met de begeleiding en de KNRM. "Schade kan vergoed worden na de race, persoonlijke ongelukken niet. Dat zijn de risico 's, maar ook de risico's die er altijd zijn als je het water op gaat en gaat zeilen."
Een ander bijzonder verhaal is dat van Elly en Diny Sonnenga. Zij vormden het eerste vrouwenteam in de historie van de HT-Race en doen nog steeds mee.

"Wij komen uit een echte zeilersfamilie", vertelt Elly. Toen hun vader op 46-jarige leeftijd overleed, namen de beide zussen het besluit om door te gaan met zeilen. "We werden met open armen ontvangen. Al keken die mannen eerst wel even raar op toen wij ze voorbij zeilden in de race", vertelt Diny.
Deinum Meid
Hun blauwe schip, waarmee ze ook dit jaar meedoen, heeft een bijzondere naam: de Deinum Meid. "Daar woonde ik toen we het schip kochten, ze noemden mij altijd die meid uit Deinum", zegt Elly.