Bijzondere wandelpaden geopend voor vrouwelijke verzetshelden

Klaske Doumapad © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Verzetshelden Klaske Douma en Ruth de Jonge hebben hun eigen wandelpad gekregen. De vrouwen hebben zich in de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven ingezet voor het verzet.
Het Klaske Doumapad ligt aan de Groningerstraatweg. Haar familie is bij de onthulling aanwezig. Neef Sjoerd Douma vindt het bijzonder dat er een pad naar Klaske is vernoemd. "Het is fantastisch dat ze na zoveel jaren nog eens in ere wordt gesteld."
Klaske Douma was verzetskoerierster in de Tweede Wereldoorlog. Zij zat bij het spionagenetwerk. "We hebben er niet zoveel van meegekregen, want er werd nooit over gesproken", zegt Sjoerd. "We zijn wat aan het graven geweest, maar ze heeft toch wel heel wat dingen gedaan. Zij is ook opgepakt bij een overval."
Vrijheidswijk Leeuwarden opent wandelpaden voor vrouwelijke verzetshelden
Ruth de Jonge is vooral bezig geweest met het smokkelen van Joodse kinderen, zegt Hessel de Walle. Hij doet onderzoek naar Friese vrouwen in het verzet. "De kinderen zijn uit Amsterdam gesmokkeld en overgebracht naar Fryslân. Daar haar Ruth aan meegedaan."
De Walle vindt dat beide vrouwen een eerbetoon verdienen. "Zij hebben een steentje bijgedragen aan het verzet. Een grote steen, mag ik wel zeggen. Daar zijn ze nooit echt voor geëerd. En nu wel."
Het Klaske Doumapad © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
Van beide vrouwen waren er familieleden aanwezig bij de opening van de paden. "Bijna de hele familie is hier, dat is heel bijzonder", zegt Sjoerd Douma.
Een andere neef van Klaske houdt een toespraak over zijn tante. Zij denken in de familie met veel voldoening aan haar. "We zijn ontzettend blij dat zij met de benoeming van dit pad wordt geëerd. Het maakt ons als familie trots."
Het Ruth de Jongepad © Omrop Fryslân, Jantine Stoffers