Reparatie autobrug Holwert lijkt geslaagd, komende nacht laatste test

© CAMJO Media
Rijkswaterstaat verwacht dat de problemen met de autobrug in de haven van Holwert komende nacht verholpen zijn. Vandaag blijft de noodoplossing met de kraan nog van kracht.
Door problemen met de brug konden reizigers met een auto op de veerboot tussen Ameland en Holwerd maandagavond niet van de boot af. Diezelfde nacht nog kwam er een kraan naar de haven van Holwerd, om zo de brug handmatig te bedienen. Daarmee konden de auto's de boot toch verlaten.
Nadat de laatste veerboot gisteravond uit Holwert vertrok, heeft Rijkswaterstaat met aannemers gekeken naar een oplossing om de autobrug te repareren. "We hebben nieuwe kabels aangebracht en de trommels vervangen", zegt omgevingsmanager Geert-Jan de Groot van Rijkswaterstaat. "Zoals het nu lijkt, is alles weer functioneel."

Een laatste test

Toch zal vandaag overdag een hijskraan nog helpen met de autobrug. "Vanavond na de laatste afvaart doen we eerst nog een laatste test om te kijken of echt alles weer werkt. Als dat zo is, dan kunnen morgenochtend de eerste auto's weer via de autobrug van de boot af."
De Groot weet nog niet wat de oorzaak van de problemen was. "Er lijken meerdere oorzaken, maar dat zijn we nog aan het onderzoeken. Over drie weken zouden we grootonderhoud verrichten, dan zouden we deze problemen ook zijn tegengekomen."
Tot en met volgend jaar doet Rijkswaterstaat onderhoud bij alle veerhavens in Noord-Nederland.