Rijkswaterstaat: Kapotte autobrug in Holwert zou binnenkort worden gerenoveerd

© CAMJO Media
De defecte autobrug in de veerhaven van Holwert zou over enkele weken ingrijpend gerenoveerd worden. Dat zegt woordvoerder Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat.
De brug, waarvan een zogeheten lierkabel het maandagavond begaf, is inmiddels zo'n 35 à 40 jaar oud. Er wordt nu gekeken of de renovatie naar voren kan worden gehaald.
De veerdienst tussen Ameland en Holwert is dinsdagmorgen weer hervat. Veerboot MS Sier moest maandag terug naar het eiland door de kapotte autobrug in Holwert. "Er is een kraan aanwezig in Holwert, die zal de brug gaan bedienen", zegt directeur Ger van Langen van vervoersdienst Wagenborg dinsdagochtend.

Tijdelijke oplossing

Het gaat om een hoge telescoopkraan, waarmee de brug handmatig omhoog en naar beneden wordt getild. Rijkswaterstaat, de eigenaar van de brug, zegt dat deze oplossing gebruikt zal worden totdat de brug weer gerepareerd is. Die reparatiewerkzaamheden worden hervat zodra de laatste boot 's avonds heeft aangemeerd.
De brug wordt met een kraan bediend
Maandagavond konden auto's door een kapotte autobrug in de haven van Holwert de veerboot niet verlaten. Zo'n honderd passagiers waren de dupe en zaten vast op de boot. "Mensen die lopend waren hebben de boot wel verlaten", zegt Van Langen.
Alle andere passagiers moesten aan boord blijven. Het probleem was een zogenaamde 'lierkabel', die kapot was. "Die autobrug is de achilleshiel van de veerdienst."

Achteruit van boord

De boot is maandagavond teruggevaren naar Ameland en auto's zijn er achteruit weer afgereden. Reizigers zijn ondergebracht op opvanglocaties.
RTV NOF sprak met enkele reizigers en met directeur Ger van Langen van Wagenborg:
In de loop van de ochtend moet de dienstregeling weer worden opgepakt. "De eerste boot is onderweg", zegt Van Langen. "We verwachten nog wel vertraging. Dit keer is niet de vaargeul de oorzaak, maar de autobrug."