Honderd reizigers uren vast op veerboot Holwert vanwege kapotte autobrug

De kapotte autobrug in Holwert © CAMJO media
Door een kapotte autobrug in Holwerd kunnen auto's de veerboot MS Sier niet verlaten. Zo'n honderd passagiers zijn gedupeerd: ze zitten voorlopig vast op de boot.
De Sier kwam om 19.50 uur aan in Holwerd. Mensen die niet met de auto zijn, konden gewoon van de boot af, maar alle andere passagiers moeten aan boord blijven.
En oplossing kan nog lang duren, mogelijk tot diep in de nacht, zegt woordvoerder Christiaan Kooistra van Rijkswaterstaat. Directeur Ger van Langen van rederij Wagenborg baalt: "Dit is een vreselijk probleem. De autobrug is de achilleshiel van de veerdienst." Er staat nu dus een volle boot in de haven van Holwert. "Dat betekent 65 auto's."
Het probleem is de zogeheten 'lierkabel', zegt Kooistra. "Monteurs zijn onderweg. En als het niet lukt om het probleem op te lossen, dan is er nog een kraan waarmee we de brug handmatig kunnen bedienen." Dat zou ervoor moeten zorgen dat de auto's de boot in ieder geval kunnen verlaten.
De bedoeling is dat alle auto's vannacht nog de boot verlaten. Passagiers die aan boord zijn gebleven, kunnen dat zelf doen. Anderen hebben zelf vervoer naar een slaapplaats geregeld en de autosleutel achtergelaten. Hun auto's worden in de loop van de nacht naar een plek in Holwerd gebracht, waar ze dinsdag kunnen worden opgehaald.

Auto's vannacht van de boot af

De andere veerboot tussen Ameland en Holwerd, de MS Oerd, was onderweg naar de vaste wal, maar daar kan maar één schip tegelijk liggen. De Oerd is daarom teruggevaren naar Ameland. Later vannacht vaart die boot alsnog terug naar Holwert, zodat ook die auto's eraf kunnen. Dan zijn beide boten dinsdag weer inzetbaar voor de veerdiensten.
Symen Holwerda laat z'n auto achter op de veerboot
Van Langen vindt het heel vervelend voor de reizigers die op een van de boten zitten. Van hen wordt veel geduld gevraagd. "Dat vinden we heel erg. Ik weet zeker dat Rijkswaterstaat er alles aan doet om het op te lossen, maar er zijn wel veel mensen gedupeerd. Het is heel vervelend als je dénkt dat je naar huis gaat, maar dat niet doorgaat."
Wat de passagiers nu moeten doen, is aan hunzelf. Van Langen: "We kunnen niet anders dan de mensen informeren en we geven aan dat we ze sowieso naar de overkant gaan brengen. We weten alleen niet hoe laat dat gaat zijn."
Als het deze nacht nog wordt opgelost, dan ga ik naar m'n vrouw.
Een Belgische toerist
Een van de mensen die op de boot zat, is Pascal De Kiemp uit België. Hij zat met z'n vrouw en hond op een bungalowpark in Lauwersoog, maar maandag waren ze een dagje naar Ameland. "Een magnifiek eiland, maar toen we hier weer aankwamen, konden we de boot niet verlaten."
Z'n vrouw is inmiddels weer met de hond naar het bungalowpark, maar De Kiemp zelf blijft bij de camper. "Die staat nog aan boord. Als het deze nacht nog wordt opgelost, dan ga ik naar m'n vrouw."

'Slaapzakje uitrollen'

Een andere passagier, Leonie Holwerda, zag direct dat het probleem groot was: "De autobrug hangt behoorlijk scheef, dus dat is niet in een uurtje op te lossen. M'n eerste gedachte was om hier m'n slaapzakje uit te rollen en te gaan slapen."
Uiteindelijk heeft ze nog vervoer kunnen regelen en wordt ze opgehaald. "En dan gaan we dinsdagochtend op en neer om de auto op te halen."

Boot terug naar Ameland

Rond kwart over twaalf vertrok de Sier toch weer richting Ameland, rederij Wagenborg had op het eiland voor de gestrande automobilisten nog onderkomen geregeld, zodat zij toch nog enige slaap konden vatten. Voor Thomas Sprenkel uit Duitsland werd het geen overtocht terug, hij koos spreekwoordelijk eieren voor zijn geld.
Dinsdagochtend acht uur staat zijn eerste fysiotherapie-afspraak ingepland. "Daar moet ik zijn voor mijn cliënt", vertelt hij aan RTV NOF. In allerijl is zijn vader Wilhelm per auto overgekomen uit de buurt van Meppen, zo'n 2 uur heen.
Thomas rijdt zelf terug, zodat hij morgen op tijd kan zijn. Ondertussen ging zijn vrouw met auto terug naar Ameland, zodat zij morgenochtend (als het goed) hun eigen auto weer mee naar huis kan nemen.
De medewerkers van KTF en Spie hebben de hele nacht doorgewerkt om het brugdek vanaf dinsdag met een kraan te kunnen liften en laten zakken.