Verdachten dood Lisette Elzinga voor de rechter: dit is waar de zaak over gaat

De stille tocht die voor Lisette Elzinga georganiseerd werd © Omrop Fryslân
Voor de rechtbank van Leeuwarden dient dinsdag de zaak Lisette Elzinga. Haar dood als gevolg van overmatig gebruik van verdovende middelen zorgde eind 2021 voor veel onrust in Heerenveen. een 49-jarige man en 30-jarige vrouw staan terecht op verdenking van dood door schuld.
Het Openbaar Ministerie is van mening dat de twee verdachten niet op tijd medische hulp ingeschakeld hebben.
De toen 26-jarige Lisette Elzinga overleed op 25 oktober 2021. De inname van een combinatie van alcohol, xtc, cocaïne en GHB werd haar fataal. Tien dagen ervoor werd ze in bewusteloze toestand aangetroffen in de woning van een 49-jarige man in Heerenveen.
GHB © Shutterstock
Uit onderzoek van de politie bleek dat Elzinga die dag per ongeluk een slokje had genomen uit een waterflesje waar GHB in zat. Elzinga verloor toen het bewustzijn en had medische hulp nodig. Toch werd die medische hulp niet direct ingeroepen.
Er is geen bewijs gevonden dat ze de GHB opzettelijk toegediend heeft gekregen.

'Bijgedragen aan dood'

De twee verdachten in de zaak hebben wel op internet gezocht naar informatie. "Duidelijk is dat er zorgen waren over de situatie van het Lisette. Die zorgen waren dusdanig, dat de verdachten echt op zoek waren naar informatie hoe te handelen", zei persofficier van justitie Debby Homans-de Boer er eerder over.
Pas na twee en een half uur werd de ambulance gebeld. Dat was in strijd met de medische adviezen die de verdachten zelf op internet hadden gevonden. Volgens het Openbaar Ministerie hebben ze daarmee bijgedragen aan de dood van Elzinga. Het OM vervolgt hun daarom voor 'dood door schuld'.
Eerder werd ook een andere inwoner van Heerenveen verdacht van 'dood door schuld'. Die verdenking werd echter geseponeerd omdat die man ook een tijdje zijn bewustzijn hadden verloren door de inname van onder meer GHB. Er kan dus niet bewezen worden dat de man op de hoogte was van de toestand van Elzinga.

Geen bewijs voor zedendelict

Er is ook onderzoek gedaan naar mogelijke zedendelicten die tegen Elzinga en de 30-jarige vrouw zouden zijn begaan. Er is echter geen bewijs gevonden voor strafbare seksuele handelingen. Daarom werden de verdenkingen tegen de 49-jarige man en de andere man geseponeerd.
Beeld van de stille tocht voor Lisette Elzinga © Omrop Fryslân
De dood van Elzinga zorgde voor een hoop onrust in Heerenveen. Al snel werden namen genoemd van mensen die wat te maken zouden hebben met de dood van Elzinga. Burgemeester Van der Zwan van Heerenveen riep toen met klem op om niet mee te gaan met "al die wilde verhalen".
Vriendinnen van de overleden vrouw organiseerden enkele dagen na haar dood een stille tocht. Zo'n duizend mensen hebben daarin meegelopen. De tocht werd georganiseerd om stil te staan bij het veel te korte leven van Lisette. Het werd een tocht genoemd met "liefde, warmte en lichtjes; want een lichtpunt is zij voor iedereen geweest".