Noppert terug en Bekkema debuteert eindelijk: dag van de keepers bij sc Heerenveen

Het moment van de wissel © ANP
Het was zondag de dag van de keepers bij sc Heerenveen. Andries Noppert kwam terug van een blessure en werd uitgeroepen tot speler van het jaar, terwijl Jan Bekkema na dertien jaar sc Heerenveen, waarvan zeven jaar bij de eerste selectie, eindelijk mocht debuteren.
Noppert is blij terug te zijn op het veld. In januari raakte de doelman, die in november furore maakte met het Nederlands elftal op het WK in Qatar, geblesseerd aan de lies. Die blessure hield hem tot zondag aan de kant.
Tegen Go Ahead Eagles, zijn oude club, was hij er eindelijk weer bij. "Dit is het allermooiste wat er is. Ik wilde graag de ploeg helpen, de club helpen, de mensen blij maken. Als dat tegen Go Ahead moet als er nog wat op het spel staat, en je houdt de nul en wint, dan kan het voor mij niet beter."
Dag van de keepers bij sc Heerenveen
Noppert is nog niet pijnvrij, maar van de blessure heeft hij geen last meer. "Je bent altijd wel een beetje stijf. Als je drie groepstrainingen meedoet en je mag weer spelen, dan moet je even op gang komen."
Bij zijn terugkeer in het elftal werd hij meteen uitgeroepen tot speler van het jaar. Dat terwijl Noppert dit seizoen slechts 17 keer in actie kwam voor Heerenveen. "Ik had graag meer willen spelen, maar ik heb een fantastisch WK meegemaakt, en daarvoor was het ook prima, dus het is mooi dat de mensen in mij geloven."

Debuut Bekkema

In de 88e minuut zag Noppert Jan Bekkema klaarstaan bij de zijlijn. Noppert twijfelde niet en schoot de bal meteen het veld uit zodat Bekkema erin kon komen en zijn debuut kon maken. "Als je ziet wat voor collega hij is, dan vind ik dat hij het meer dan verdient", zegt de Jouster over Bekkema.
Voor Bekkema voelt het nog wat vreemd dat hij nu, na zeven jaar, zijn debuut heeft gemaakt in het eerste van sc Heerenveen. "Ik ben daar heel blij mee en dat het je wordt gegund, dat is prachtig, fantastisch."
Bekkema hoefde niet veel te doen in de minuten dat hij speelde. Hij heeft twee keer een bal weggeschoten. "En de nul gehouden", lacht hij.

Play-offs

Heerenveen won de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles uiteindelijk met 2-0. De Friezen plaatsen zich daarmee voor de play-offs om Europees voetbal. Trainer Kees van Wonderen is daar blij mee. "Daar mogen we voorzichtig tevreden mee zijn, maar je blijft kijken naar wat er beter moet. Er zijn tal van dingen op te noemen, maar als je dan evengoed voor het tweede jaar op rij bij de eerste acht staat, is dat nog niet zo slecht."
Trainer Kees van Wonderen wil nog niet spreken van een 'geslaagd seizoen'
"Ik vond de hele wedstrijd gelijkwaardig. Hij valt op de juiste momenten onze kant op. Het was een steekspel van het vinden van de ruimtes. Dit soort wedstrijden kunnen ook de andere kant op vallen, alleen vandaag gelukkig niet", analyseert Van Wonderen.

Nu tegen FC Twente

In de eerste ronde van de play-offs treft Heerenveen FC Twente. Die ploeg eindigde op de vijfde plaats. "Ze winnen redelijk makkelijk, ook van Ajax. Wij zullen een topdag moeten hebben", weet Van Wonderen.
Eerder dit seizoen won Heerenveen thuis met 2-1 van FC Twente en de uitwedstrijd eindigde in 3-3. "Maar een makkie gaat het zeker niet worden."
Verdediger Milan van Ewijk denkt dat zijn ploeg wel een kans maakt. "Het zijn de wedstrijden waarvoor je strijdt. We zitten beide in een goede flow, dus het kan een aardige clash worden. We hebben eerder twee goede wedstrijden tegen Twente gespeeld, dus ik kijk ernaar uit."
Milan van Ewijk wil ook in Oranje
Van Ewijk speelde dit seizoen de meeste minuten van alle veldspelers in de eredivisie. Hij kon zijn titel als speler van het jaar echter niet prolongeren. Die titel gaat dit seizoen dus naar Noppert. "Hij is een held, heeft het grote Oranje gehaald en op een WK gestaan, dus ik vind het wel verdiend", zegt Van Ewijk over Noppert.
Zelf hoopt Van Ewijk binnenkort ook het oranje aan te hebben, dan voor Jong Oranje op het EK. Die selectie wordt waarschijnlijk morgen bekendgemaakt.