Uurwerk Maartenskerk 50 jaar na het ongeluk terug in Kollum

Jacqueline Brauwers © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het uurwerk van de Maartenskerk in Kollum is na 50 jaar terug in de kerk. Het uurwerk raakte in de jaren '70 beschadigd en is daarna op het gemeentehuis bewaard gebleven.
"Denk om je hoofd hoor", zegt Jacqueline Brauwers van de Stichting Erfgoed Kollumerland, die de toren van de Maartenskerk beheert. Brauwers loopt een houten trap op en opent een luik naar de eerste verdieping. Terwijl ze de planken in de toren oploopt, komt ze bij het oude uurwerk van de kerk uit.
"Je ziet de gaten nog gewoon zitten", zegt Brauwers, en ze zet de tandjes van het uurwerk recht. "Hij doet het niet meer, maar het gaat om het verhaal erachter. Dit is gewoon geschiedenis dat tot leven komt."
Uurwerk Maartenskerk na 50 jaar terug in Kollum
Het uurwerk is in de jaren '70 beschadigd geraakt. De gewichten van de klok vielen naar beneden. "Dat is een gigantische klap geweest. De koster stond hier de klok op te winden en ineens kwam het gewicht naar beneden. Dwars door het uurwerk heen. Gelukkig raakte hij niet gewond."
"Het uurwerk is toen vervangen door een elektronische klok en is eigenlijk wat vergeten geraakt."
Het beschadigde uurwerk © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Het uurwerk is daarna op het gemeentehuis terechtgekomen. Toch wilden de gemeente en het bestuur van de kerk de klok terug hebben in de Maartenskerk. "Hij moet terug naar huis", zegt wethouder Aant-Jelle Soepboer. Hij is vandaag de eerste gast die naar het terugplaatsen van het uurwerk komt kijken.
"Dit is de geschiedenis en dit vertelt het verhaal van deze kerk. Er is in al die eeuwen veel om te doen geweest en dus wil je elke vorm van geschiedenis hier houden."
Publiek kan het uurwerk ook bekijken.