Sportvissers tellen vanuit de lucht: Een goede vangst

Tellen vanuit de lucht © Omrop Fryslân, Hayo Bootsma
Er waren zaterdag 170 boten met vissers actief op de Friese boezem. Sportvisserij Nederland telt dit jaar twee keer in de maand om duidelijkheid te krijgen over het aantal vissers dat actief is. Dat heeft ze eerder gedaan in 2013.
Door de data uit beide jaren te vergelijken kan zo duidelijk worden wat de economische waarde is van de sportvisserij. "Maar ook waar de meeste mensen actief zijn en waar niet", zegt Pyt Achenbach van Sportvisserij Fryslân.
'Waar we tegenaan lopen is plekken die slecht te bereiken zijn. Aan de hand van zo'n onderzoek kun je zien of je misschien een trailerhelling of visserssteigers moet aanleggen"
Sportvissers voor de sluis bij Zoutkamp © Omrop Fryslân
Sportvisserij Nederland doet het onderzoek voor de tweede keer. "In 2013 kwamen we uit op zo'n 50.000 mensen die hier jaarlijks komen vissen. Dat was wat aan de lage kant dachten wij toen", zegt projectleider Roland van Aalderen. "De hele sportvisserij is toegenomen de afgelopen jaren. Dus het ziet er wel naar uit dat het toegenomen is."

Druk op de Fluessen

Het is niet te voorspellen waar de meeste vissers rondvaren. Het is rustig bij de Leijen, op het Lauwersmeer wemelt het dan weer van de vissers. Achenbach: "Het roofvisseizoen is vandaag gestart. Dan zie je weer andere vissers op het water." Langs een aantal kanalen zijn viswedstrijden georganiseerd.
Sportvissers tellen vanuit de lucht
Op en langs de Fluessen is het ook druk. Op het meer zelf ligt een tiental boten. Maar ook onder de brug van de A6 heeft tal van sportvissers de hengel uitgegooid. "Ik had al verwacht dat hier veel zouden liggen", zegt Achenbach. Vaak zitten er Duitsers. "We zijn laatst langsgegaan voor controle en ze hadden alle papieren goed op orde."

Een jaar lang

Aan het eind van het jaar wordt het project afgesloten. Van Aalderen: "Dan kunnen we een schatting maken van wat alle cijfers betekenen voor het jaarbezoek. Daar zijn we uiteindelijk naar op zoek."