Burgemeester Buma over vechtpartij in Leeuwarden: "Dit waren criminele groepen"

Sybrand Buma over 'buitensporig geweld' in Leeuwarden
Bij de de massale vechtpartij bij het station Leeuwarden waren criminele groepen betrokken, die zeggen supporter van Cambuur en Heerenveen te zijn. Dat vertelt burgemeester Sybrand Buma. "Dit was georganiseerd geweld."
De personen in kwestie mogen zich volgens Buma dan fans noemen, met voetbal heeft de vechtpartij niets te maken, geeft hij aan. "Wat er vrijdagavond gebeurde, is volstrekt crimineel gedrag. Een aantal mensen is aangehouden. Verder hoop ik dat omstanders die beelden hebben gemaakt, deze delen. Zo kan onderzocht worden wie deze personen zijn."
Deze groepen communiceren ook als criminelen. In besloten groepen.
Sybrand Buma, burgemeester van Leeuwarden
Het supportersgeweld komt steeds vaker voor in de provincie, zegt Buma. Geregeld in de buitengebieden en nu steeds vaker in de steden. Dit voorkomen is moeilijk, geeft hij aan. "Deze groepen communiceren ook als criminelen. In besloten groepen."
Het leidt volgens Buma geen twijfel dat de confrontatie van vrijdagavond georganiseerd was: "Dat is zeker. Ze waren hierop voorbereid, met zwarte kleding en gezichtsbescherming." Buma voegt eraan toe dat er bij de uit de hand gelopen wedstrijd AZ - West Ham United ook Cambuursupporters waren.

Schade treinen en cafés

Vanwege de vechtpartij bij het station reden er tijdelijk geen treinen vanuit Leeuwarden. "Dat was omdat er berichten waren dat mensen op het spoor liepen. Ook is er schade toegebracht aan treinen van de NS. Net als aan een aantal cafés. Het is daarom belangrijk dat zij schadeclaims indienen. De daders moeten beseffen wat zij hebben aangericht. Er moeten consequenties zijn voor dit gedrag."
Het geweld is een ernstige ontwikkeling. Dit is wat de wereld nu is.
Sybrand Buma
"Het geweld is een ernstige ontwikkeling. Je ziet het ook in de rest van de samenleving. Kijk bijvoorbeeld naar de agressie tegen politici en bestuurders. Er heerst spanning in de maatschappij. Dit is wat de wereld nu is", zegt Buma, die benadrukt dat wat verkeerd is, altijd moet worden aangepakt.

Verantwoordelijkheid ouders

"Aan ouders van minderjarige kinderen vragen we in zulke gevallen: 'weet je wat je kinderen doen?' Zij moeten dat namelijk eerst weten, voordat ze er iets aan kunnen doen."
Buma roept de daders op te stoppen met dit 'buitensporige geweld'. "Je hebt er niet alleen jezelf mee te pakken, maar ook veel anderen", zegt hij. "En besef dat dit gedrag naar een doodlopende weg leidt."