VV Buitenpost toch niet in beroep tegen straf na vechtpartij: "Ratio in plaats van emotie"

Spelers van DHSC in discussie met scheidsrechter Robert de Wit © Orange Pictures
Nu VV Buitenpost zich heeft gehandhaafd, tekent de club toch geen beroep aan tegen de straf die de KNVB oplegde na de vechtpartij met DHSC uit Utrecht. Buitenpost kreeg een punt in mindering, waardoor het erop leek dat ze moesten winnen om niet te degraderen.
Het liep anders: de club speelde met 2-2 gelijk tegen CSV Apeldoorn. Dat punt was voldoende omdat d'Olde Veste'54 - Flevo Boys in 0-0 eindigde. Buitenpost blijft hierdoor in de vierde divisie, en besloot vervolgens om zich alsnog neer te leggen bij de straf van de KNVB.
"Gisteren wilden we in beroep gaan, wat de uitkomst vandaag ook zou worden", zegt voorzitter Paul Olijve. "We waren en zijn nog steeds kwaad. Want het punt in mindering voelt als onrecht."

Telefoontje van Molenaar

Een telefoongesprek met advocaat Keje Molenaar zorgde echter voor een nieuwe wending. "Hij zei: 'Ik kan met een druk op de knop ervoor zorgen dat jullie in beroep gaan tegen de straf. Jullie hebben ook gelijk, maar weet je wel zeker dat je hier weer mee aan de slag wil na vandaag? Laat het zitten.'"
"Keje is iemand die er verstand van heeft. We hebben daarom besloten ons verstand te gebruiken. Ratio in plaats van emotie."
We zijn nu enorm blij. Maar de afgelopen week waren echt niet leuk.
Paul Olijve, voorzitter VV Buitenpost
Daar komt bij dat dat Buitenpost zich in de voet had kunnen schieten met het beroep. "Als de KNVB dwars zou zijn, had ze ook kunnen gaan besluiten om straks twee punten in plaats van één in mindering te brengen. Dan kun je jezelf wel voor de kop slaan natuurlijk", zegt Olijve. "Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen."
"We zijn nu enorm blij. Maar de afgelopen weken waren echt niet leuk."

"Niet in verhouding met realiteit"

Ook vicevoorzitter Rudi Stuursma is van mening dat de straf geen recht doet. "Wij hebben een punt in mindering gekregen, DHSC drie punten in mindering. Wij vinden dat in geen verhouding staan met wat er in realiteit gebeurd is."
Stuursma en de club geloven dat VV Buitenpost voornamelijk handelde uit reactie op agressie van DHSC. "De wedstrijd was al afgelopen, dus waarom zouden wij iets beginnen? Er gebeurt iets op het veld, een van onze spelers wordt aangevallen. De ploeg reageert daarop."
Moet je met de handen over elkaar toekijken als een speler in elkaar wordt geslagen? Mag je dan niet voor jezelf opkomen?
Vicevoorzitter Rudi Stuursma
Eerder overwoog VV Buitenpost nog naar het de burgerrechter te stappen, mocht ze niet in het gelijk worden gesteld. "Want moet je met de handen over elkaar toekijken als een speler in elkaar wordt geslagen? Mag je dan niet voor jezelf opkomen? Dat willen we graag weten."
In de wedstrijd zelf © Orange Pictures

Hersenschudding en gebroken neus

Buitenpost won op 22 april met 2-1, maar daar praat niemand meer over. Want na de wedstrijd tussen Buitenpost en DHSC (Utrecht) ontstond een slagveld. Bij de vechtpartij liep speler Wim de Vries van Buitenpost een hersenschudding, gebroken neus en beschadigde tanden op.
De spelers die Wim de Vries knock-out hebben geslagen, hebben een schorsing van een half jaar gekregen.
Onrust bij de wedstrijd tussen Buitenpost en DHSC © Orange Pictures
Beide clubs kwamen nadien met volledig verschillende verhalen. Volgens de Utrechters zouden de spelers en het publiek van Buitenpost zijn begonnen. DHSC zou alleen uit zelfverdediging gehandeld hebben. Maar volgens Buitenpost gingen spelers van DHSC verhaal halen bij de scheidsrechter en wilden de spelers van Buitenpost hem vervolgens beschermen.
Scheidsrechter Robert de Wit was in shock, hij had het niet makkelijk met 'deze extreme manier van geweld', verklaarde hij later.