Jan Bekkema over contractverlenging bij Heerenveen: "Ik hoor hier thuis"

Jan Bekkema © Orange Pictures
Jan Bekkema zit sinds 2010 al bij sportclub Heerenveen, hoort bij het meubilair en is daarom blij met contractverlenging. "Bij een andere club heb je ook geen garantie dat je de hypotheek kunt betalen."
Het jeukt wel eens om uit te kijken naar een andere club, maar Bekkema voelt zich thuis bij Heerenveen. Hij komt al in 2010 bij Heerenveen te spelen in de jeugd. Hij is dan een talentvolle keeper uit Drachten, maar echt doorbreken doet hij nooit.
In 2019 verhuist hij naar Duitsland. Daar komt hij uit voor SV Straelen, op het vierde niveau. Maar na een jaar is hij terug in Fryslân.
Nu, dertien jaar nadat hij voor het eerst het Abe Lenstra Stadion in liep, heeft de nu 27-jarige keeper, nog altijd geen minuut gespeeld in het eerste elftal van een betaald voetbal team. Bijna altijd was hij derde keeper bij Heerenveen.

Nooit wat anders

Heeft hij dan nooit in al die jaren gedacht om een stap te maken? Naar een club in de eerste divisie of zo? Bij Telstar? Of Helmond Sport? Een club waar je misschien meer kans op speelminuten hebt.
"Dat gaat wel door je hoofd, ja. Maar er spelen ook andere dingen. Ik heb het hier zo goed naar mijn zin. En mijn vrouw is nu 29 weken zwanger. Dus de kleine komt straks ook. Dan wil je ook graag thuis zijn."
Bekkema weet wat hij heeft in Fryslân, Twee jaar geleden verhuisde hij van Drachten naar Frieschepalen en hij vindt het goed zo. "Het jeukt zeker, maar soms moest ook gewoon weten wat je hebt. Het is ook niet zo dat je ergens in de eerste divisie minuten maakt, dat je dan je hypotheek kan betalen. Daar spelen zoveel dingen mee, dat dit voor mij de beste keuze is. "
Jan Bekkema over het verlengen van zijn contract
Bekkema is dit seizoen de derde keeper achter Andries Noppert en Xavier Mous. In de jeugd ontwikkelt Bernt Klaverboer uit Katlijk zich goed. De 17-jarige keeper is zelf opgenomen in de selectie van Oranje onder de 17.
Heeft Bekkema ook gedacht dat zijn contract niet verlengd zou worden? "Het gevoel was wel dat ze met mij verder wilden. Daar heb ik altijd wel een goed gevoel over gehad. Ze hebben ook het vertrouwen in mij uitgesproken."
Wordt hij dan volgend seizoen tweede of derde keeper? "Er gaat qua keepers natuurlijk wat gebeuren. Dan is het aan mij om te laten zien dat ik die rol als tweede keeper wil pakken."

Van Wonderen geeft positief advies

Trainer Kees van Wonderen gaf een positief advies bij de keuze over het wel of niet verlengen van het contract van Bekkema. Hij is blij met de derde keeper. "Die rol vervult ie geweldig. Als derde keeper kun je altijd van hem op aan. Hij levert ook kwaliteit. Dus ik ben blij dat hij zijn contract verlengd heeft."
Het betekent volgens Van Wonderen niet dat Bekkema per definitie promoveert tot tweede keeper. Xavier Mous verlaat Heerenveen en dus gaat Heerenveen ook op zoek naar een vervanger. "We zijn op zoek naar een tweede keeper. Je wilt een jongen achter de hand hebben met eredivisie-ervaring."
Dit seizoen raakte eerste keeper Andries Noppert geblesseerd. Daarom wil Van Wonderen wel een goede tweede doelman hebben, waar hij van op aan kan. "Die je op niveau kunt houden mocht er iets voordoen zoals dit seizoen."
Trainer Kees van Wonderen over waarom Jan Bekkema mag blijven
Bekkema tekent voor zijn zevende seizoen bij het eerste elftal. Daarmee is hij een van de spelers uit deze selectie die het langst bij de club zit.
Is hij een soort cultuurbewaker? "Ik denk het wel. Ik loop hier zo lang rond. Ik ben hier, op een jaar na, sinds 2010. Dus dat kun je wel stellen ja. Je kunt me overal in elk hoekje neerzetten. Ik hoor hier thuis."

Dit seizoen nog debuteerde?

Van Wonderen heeft al eens aangegeven dat hij Bekkema zijn debuut in het betaalde voetbal wel gunt. Maar dan moet er ook eens een moment zijn dat hij Bekkema kan laten spelen.
Bekkema: "Ik denk dat als we die 3-1 hadden vastgehouden tegen PSV, dat die kans groter was geweest dan dat ik komende zondag tegen Go Ahead Eagles mag invallen."
Bekkema denkt niet dat het verlengen van zijn contract er iets mee te maken heeft of hij speelminuten krijgt of niet. "Als hij het mij gunt, dan zal hij het wel doen denk ik.
Daar heeft het verlengen van mijn contract denk ik niets mij te krijgen."
Van Wonderen acht echter de kans klein dat hij zondag gaat spelen. "Nu hij zijn contract verlengd heeft, speelt dat minder."
Bekkema is er verder echter ook niet mee bezig. "Het wordt overal wel tegen mij gezegd, maar onderling hebben we het er niet over gehad. Ik heb het niet met Kees besproken of zo. Het zou mooi zijn. Als het moment daar is, zullen we het wel zien."