Senator Huizinga (CU) ontkent tegenprestatie in ruil voor stemmen: "Zo werkt onze partij niet"

Senator Tineke Huizinga ontkent dat haar partij ChristenUnie heeft geprobeerd om Statenleden van de FNP bij de Eerste Kamerverkiezingen op haar partij te laten stemmen in ruil voor een tegenprestatie. "Zo werkt onze partij niet", zegt Huizinga in It Polytburo.
NRC meldde donderdag dat een Fries Statenlid contact heeft gezocht met Sijbe Knol van de FNP. Er zou zijn gevraagd of hij misschien een kopje koffie wilde drinken met vice-premier Carola Schouten. En dat er mogelijk nog een paar miljoen euro extra beschikbaar was voor de ontwikkeling van de Friese taal en cultuur.
Knol heeft dat contact vrijdag bij Omrop Fryslân ook bevestigd. Hij zegt verder niet op de uitnodiging te zijn ingegaan.
Restzetels
De verkiezingen voor de Eerste Kamer zijn zogenaamde 'getrapte verkiezingen'. Dat betekent dat niet het volk, maar de 572 kozen Statenleden allemaal een stem uitbrengen. Sommige partijen kunnen belang hebben bij stemmen van andere partijen, zodat ze meer kans maken op een restzetel.
De ChristenUnie is al zeker van twee zetels, maar zou daar nog een restzetel bij kunnen krijgen. Maar dan zouden Statenleden van andere partijen wel op ze moeten stemmen, bijvoorbeeld een partij die geen kans meer maakt op een restzetel.
Senator Huizinga ontkent dat de ChristenUnie de FNP een tegenprestatie geboden heeft in ruil voor een stem bij de Eerste Kamerverkiezingen
"Het wordt spannend of de derde restzetel er komt", zegt Huizinga. Ze vindt het dan ook logisch dat er bij andere partijen wordt geïnformeerd of ze op hen willen stemmen. "Het gebeurt bij alle partijen dat we zien van is het mogelijk die paar stemmen die we nodig hebben om die derde zetel te krijgen, dat we die krijgen. Maar er zal nooit gezegd worden dat er een tegenprestatie tegenover staat."
Verder zegt Huizinga zich er niet mee bezig te houden. "Dit is het bestuur, die doet dat. Als Eerste Kamer-fractie hebben wij daar niets mee te maken", zegt de senator, die dus wel zegt te weten dat het aanbod niet is gedaan. "En Carola Schouten (vice-premier, red.) komt er ook niet voor naar Fryslân om een kopje koffie met iemand te drinken. Zo is het gewoon niet."
Eerste Kamer steeds meer politiek
De Eerste Kamer controleert in principe de Tweede Kamer op het gebied van technische aspecten van nieuwe wetten. Daarbij wordt gekeken naar de deugdelijkheid en de samenhang met andere wetten.
Toch wordt het ook steeds meer politiek. Het is niet voor niets dat het kabinet ook in de Eerste Kamer een meerderheid wil hebben. Die hebben ze nu niet en zullen ze straks ook niet aankomen. "Ik denk eigenlijk dat het niet zo verkeerd is dat er geen meerderheid van de coalitie is. Dat betekent ook dat meer partijen invloed hebben op de wet die er uiteindelijk komt", zegt Huizinga.
"Toen ik in de Tweede Kamer zat was er een coalitie met een dikke meerderheid. Dan kon je zeggen wat je wilde, we konden hele goede argumenten hebben. Maar de zaak was klaar. Nu wordt er meer geluisterd naar de andere partijen en wordt er meer gezocht naar een groter draagvlak. Dat is iets positiefs. Maar het moet niet de Tweede Kamer worden."
Tineke Huizinga: "Als de Eerste Kamer de Tweede Kamer speelt is dat geen goede ontwikkeling"
Vanwege de controlerende rol van de Eerste Kamer krijgt dat orgaan normaal gesproken ook een stuk minder aandacht van de media. Dat hoort ook zo, vindt Huizinga. Maar het is wel helemaal anders dan in haar tijd als staatssecretaris en minister. Dat was ze van 2007 tot 2010.
Met bedreigingen zoals vice-premier Sigrid Kaag nu, tot groot verdriet van haar dochters, te maken heeft, kreeg ze toen echter niet. "Maar toen was de tijd toch net wat anders", zegt Huizinga.
Huizinga was in 2010 minister, maar beveiliging was volgens haar toen nog niet nodig
"Ik had toen met de taxi's in Amsterdam een groot probleem. Toen hebben ze wel eens wat extra beveiliging voor me geregeld, maar achteraf was dat niet nodig. En toen was er toch minder dan het nu is. Die agressie die je nu wel overal ziet, die was er toen niet. Dat is niet zo'n mooie ontwikkeling."
In 'It Polytburo' bespreken presentatoren Andries Bakker en Eric Ennema elke week met een gast actuele thema's in de politiek. Kijk hier naar de volledige uitzending met Tineke Huizinga.