Toegankelijkheid centraal: nieuwe Lawei-directeur wil meer diversiteit in bezoekers

Elly van der Goot © Saskia Bruinsma
De wereld ligt er blijvend anders bij na corona, zo merken Friese theaters. Dit weekend start de kaartverkoop voor komend seizoen. Werd er voorheen massaal voor het hele seizoen vooruit besteld, vandaag-de-dag zijn mensen een stuk voorzichtiger.
Toch ziet Elly van der Goot, de nieuwe directeur van De Lawei, nog veel kansen. Vooral bij groepen mensen die het theater nog niet weten te vinden.
"Het aantrekken van jonge bezoekers dat vinden we nog wel heel lastig. We passen ons aanbod aan om aansprekend te zijn, maar wat zou het mooi zijn om ze ook te bereiken bij de wat lastigere stukken. Hoe die dan te bereiken, daar breken we ons hoofd wel eens over."
Nieuwe directeur De Lawei: "Cultuur moet voor iedereen zijn"
Van der Goot erkent dat de drempel ook voor veel andere mensen nog wel te hoog kan zijn. Dat kan met geld te maken hebben, met de onbekendheid of dat mensen het spannend vinden.
"We maken hier nu al werk van door het organiseren van kinderactiviteiten in de vakanties, zoals een circus week of een dans week. En dan nodigen we aan het eind familie uit om voor weinig het resultaat te bekijken. En dan is het volle bak."
Kerstmusical De Fee van de Folgeren in De Lawei © Omrop Fryslân, Wendy Kennedy
Van der Goot vindt het belangrijk dat mensen uit alle lagen van de maatschappij een kans krijgen om mee te doen aan cultuur. "Ik vind dat wij als Lawei daar meer mee kunnen doen, zoals meer de wijken in te gaan en nog meer met educatieprojecten doen."
Elly van der Goot, directeur De Lawei, over het aantrekken van nieuwe groepen bezoekers