Friese scholen bieden gratis ontbijt aan maar sommige kinderen vallen buiten de boot

© ANP
In Fryslân hebben 44 scholen zich aangemeld voor gratis ontbijt of voor andere hulp bij het verzorgen van eten aan leerlingen. Het project voor ontbijt op school is opgezet door het Jeugdeducatiefonds en het Rode Kruis, in samenwerking met het ministerie van Cultuur, Onderwijs en Wetenschap (OCW).
In heel Nederland gaat het in totaal om 1302 scholen in zowel het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs. Dat zijn een op de zes scholen. Leerlingen krijgen via het project een maaltijd op school of een boodschappenkaart waar ouders of verzorgers ontbeten voor hun kinderen mee kunnen kopen.

Buiten de boot

Het ministerie van Onderwijs heeft voor dit jaar 100 miljoen euro beschikbaar gesteld voor dit project waarmee zo'n 300.000 leerlingen geholpen kunnen worden. Scholen kunnen de hulp voor leerlingen aanvragen als minstens 30 procent van de schoolkinderen uit een gezin komt met een laag inkomen.
Vrijwilligers zijn bezig met het inpakken van de tassen (archief) © Omrop Fryslân, Casper Slotboom
Toch vallen er volgens Nicole van Batenburg van het Rode Kruis kinderen buiten de boot. "Als je als school niet op 28 of 29 procent zit dan kom je niet in aanmerking voor dit project. Het is daarom belangrijk dat er ook nog andere projecten zijn."

Structureel probleem

Het schoolmaalproject loopt tot en met 31 december 2023. De betrokken partijen zijn nog aan het kijken hoe het in de toekomst zal worden doorgezet. Het inspringen van het Rode Kruis is in ieder geval een tijdje een oplossing, zegt Van Batenburg. "Het Rode Kruis springt in bij tijdelijke nood. Dit is een probleem dat structureel opgelost moet worden door de overheid."