De Vries geniet van Monaco: “Ik voel me steeds meer thuis in de auto”

Nyck de Vries eindigt de tweede vrije training als zeventiende. © Red Bull Content Pool
Nyck de Vries is de vrijdag in Monaco ongeschonden doorgekomen. Hij eindigt de tweede vrije training als zeventiende. Er is nog genoeg werk te verzetten, maar het kleine gat ten opzichte van zijn teamgenoot is hoopgevend.
Er ligt veel druk op de schouders van Nyck de Vries. Hij moet presteren. Maar Monaco is in die zin geen makkelijke baan. Het is onvergeeflijk, foutjes worden direct afgestraft.

Uniek

Er wordt gereden op de straten van een klein vorstendom gelegen aan de Franse Rivièra. De openbare weg wordt voor de Grand Prix tijdelijk afgesloten en aan het eind van de dag weer geopend, waardoor je als bezoeker dus echt een rondje circuit kan doen. Ook leuk tijdens de zomervakantie mocht je in de buurt zijn.
Door het rondje te rijden of te lopen zal je ervaren dat Monaco één van de meest uitdagende circuits is op de Formule 1-kalender. Vanwege de krappe bochten, de hoogteverschillen en omdat er eigenlijk geen ruimte is voor fouten. Want uitloopstroken zijn er in Monaco niet.

Glamour

De Grand Prix die al sinds 1929 georganiseerd wordt, staat natuurlijk ook bekend om zijn glamour en beroemdheden. Het circuit is bovendien favoriet onder de coureurs. Het is één van de races naast de 24 uur van Le Mans en de Indy500 die je als coureur gewonnen wilt hebben.
Nyck de Vries kwam in de tweede vrije training in Monaco slechts tweehonderdste tekort op teamgenoot Tsunoda. © Red Bull Content Pool
Nyck de Vries won de race tweemaal in de Formule 2. Die baankennis komt hem zeker van pas. Desondanks valt hij in de eerste training niet op. Hij eindigt als zestiende, drie posities achter Yuki Tsunoda. Niks aan de hand: duidelijk een kwestie van kilometers maken, vertrouwen opdoen en uit de problemen blijven.

Nipt achter Yuki

In de tweede sessie maakt hij progressie. Op zachte banden zet De Vries een tijd neer die even goed is voor de zesde plek. Zijn 1.13.633 wordt echter al snel verbeterd door Tsunoda. Het verschil tussen de teamgenoten is maar 0.020 van een seconde.
Maar net als in de eerste vrije training, verliest De Vries nog te veel in de tweede sector. Met name in Mirabeau, de hairpin en ingang tunnel. De langzame bochten dus. Teamgenoot Tsunoda is in dat gedeelte drie tienden sneller. Daar ligt dus de sleutel tot succes voor de kwalificatie morgen.
Met name in het tweede bochtige gedeelte valt er nog veel winst te behalen voor De Vries. © Red Bull Content Pool
Het belangrijkste van vandaag is echter dat de coureur uit Uitwellingerga uit de problemen is gebleven. Want een foutje is in Monaco snel gemaakt. Dat merkt ook Tsunoda die tegen het eind van de sessie bij het uitgaan van de tunnel zijn linker achterwiel kapot rijdt.
We boeken vooruitgang, maar er is nog wat werk aan de winkel voor de balans."
Nyck de Vries
De Vries rijdt een foutloze vrijdag en kijkt redelijk tevreden terug. "Ik geniet ervan om in Monaco te rijden. Ik heb hier in de Formule 2 en Formule E geracet, maar Formule 1 is absoluut anders. Ik denk dat het een solide vrijdag was, waarin we tijdens beide sessies vooruitgang boekten. We dichten langzaam het gat en ik voel me steeds meer op mijn gemak met de auto op de baan, maar er is nog wat werk aan de winkel voor de balans."