Leeuwarder die metalen bal gooide bij Highland Games niet vervolgd voor dodelijk ongeluk

© Shutterstock
Een man uit Leeuwarden die vorig jaar met het wegslingeren van een metalen bal bij de Highland Games in Geldrop een voorbijganger fataal raakte, wordt niet vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie valt de Leeuwarder niets te verwijten.
De bal raakte het 65-jarige slachtoffer buiten het terrein waar de Highland Games, een traditioneel Schots volksspel, werd gehouden. Het slachtoffer was geen toeschouwer, maar liep daar toevallig langs over een pad achter een metershoge heg. Hulpdiensten konden niets meer voor hem betekenen.
Het OM zegt na uitgebreid onderzoek dat " uit niets blijkt " dat de toen 22-jarige deelnemer die de bal wegslingert, wat te verwijten valt. De man was eerder als verdachte aangemerkt, maar van een verdenking is geen sprake meer. Zijn zaak wordt dus geseponeerd. Het OM heeft met verschillende getuigen en een deskundige uit Schotland gesproken.

Onderzoek naar organisatie

De organisatie van de Highland Games had geen vergunning aangevraagd voor het evenement op 7 augustus vorig jaar op het terrein van Landgoed Kasteel Geldrop. Het functioneel parket van het OM doet nog onderzoek naar de organisatie van het evenement. Gezien wordt of die iets te verwijten valt. Dit onderzoek loopt nog.