Maar liefst vijf ploegen kunnen nog kampioen worden in de eerste klasse amateurvoetbal

Jordy den Hoedt, Riemer Doornbos en Arnoud Koster © Orange Pictures, Dijks Media
Het komt bijna nooit voor in het voetbal dat op de laatste speelronde nog vijf teams kampioen kunnen worden. Met slechts 1 punt verschil tussen de koploper en de nummer vijf in de eerste klasse F van het amateurvoetbal, wordt het een bijzonder spannende zaterdagmiddag.
Het kampioenschap gaat tussen ploegen Broekster Boys, Pelikaan S, ONS Sneek, Oranje Nassau en Blauw Wit '34. De eerste twee ploegen hebben 45 punten en de andere drie hebben 44 punten.
De trainer van ONS Sneek Arnoud Koster, aanvoerder Jordy den Hoedt van Blauw Wit '34 en aanvoerder Riemer Doornbos van Broekster Boys weten het zeker. Dit is voor hen alle drie iets dat ze nog nooit hebben meegemaakt.

Broekster Boys

De grootste verrassing in dit groepje is wel de club uit Damwâld. Nog niet zo lang geleden promoveerden ze naar de eerste klasse. Waar aanvoerder Riemer Doornbos en zijn teamgenoten niet wilden degraderen, hebben ze nu de beste papieren om de titel te pakken.
"Ik wil niet zeggen dat wij boven ons kunnen presteren, want waar wij staan is terecht. Aan het begin van het seizoen zagen we er wel tegenop om erin te blijven. Maar daarna zijn we vrijuit gaan voetballen en hebben we ontzettend veel punten gepakt. "
© Dijks Media
Volgens Doornbos is de competitie zo spannend, omdat er niet veel verschil zit tussen alle ploegen. "Tussen de nummer een-na-laatst en ons zitten maar 25 punten verschil, dus zo groot is dat gat nu ook weer niet."

Dorpsclubje

Broekster Boys zou historie schrijven als ze dit jaar kampioen worden volgens Doornbos.
"Het hele noorden zal zich wel afvragen hoe een club als Broekster Boys kampioen kan worden in de eerste klasse met zoveel topploegen. In een klasse waarin veel geld omgaat komen we aan als dorpsclubje met eigen jongens. We krijgen veel complimenten van andere clubs en ik denk dat die het ons ook wel gunnen."
Het is niet de eerste keer dat Broekster Boys zo'n spannende titelstrijd meemaakt, waar het eventueel om doelsaldo kan gaan. In 2018 werden ze kampioen omdat ze een goal meer hadden gescoord dan Leeuwarder Zwaluwen.
"In dat jaar zeiden we tegen elkaar, spannender dan dit zal het niet worden. Maar we hebben het toch voor elkaar gekregen om het nog spannender te krijgen", zegt de 30-jarige Fries.

ONS

Een andere kanshebber is Sneker club ONS. Arnoud Koster is nog niet zo lang hoofdtrainer van de ploeg, maar ook in zijn tijd als speler en assistent-trainer heeft hij nog nooit zo'n unieke situatie meegemaakt waar nog zoveel teams kampioen kunnen worden. "Dit is het eerste jaar dat ik op eigen benen sta. Dat ik dan nu al in zo'n situatie terecht kom, dat had ik op voorhand niet kunnen bedenken!"
Trainer Arnoud Koster van ONS Sneek © Dijks Media
Hoe ga je dan als beginnend trainer om met een situatie als deze? Als het aan Koster ligt is het een wedstrijd als alle anderen.

Winnen op doelsaldo?

"We benaderden deze wedstrijd niet anders, maar in de koppies van de jongens speelt er wel meer natuurlijk. Zeker komende zaterdag want dan zullen de telefoontjes wel bij de hand gehouden worden om te kijken wat er op de andere velden gebeurd", zegt Koster.
Dat de ploeg uit Sneek afhankelijk is van andere wedstrijden mag duidelijk zijn. Toch weet de coach nog niet welke uitslagen er precies nodig zijn voor een eventueel kampioenschap.
"We weten wel dat we een punt minder hebben dan de twee huidige koplopers en we weten dat we op doelsaldo er beter voor staan dan onze twee concurrenten Oranje Nassau en Blauw wit '34."
ONS Sneek - Blauw Wit '34, Winsum-Broekster Boys en Pelikaan S-Oranje Nassau zijn live te volgen in het radioprogramma zaterdag in Fryslân op Omrop Fryslân.
Alle drie wedstrijden beginnen om 15.00 uur.
Koster zou niet durven te zeggen of ONS Sneek de titel zou verdienen. "Op basis van aanstaande zaterdag zou het verdiend zijn, maar schuif de titelrace nog een weekje op en dan heb je waarschijnlijk weer een andere koploper."

Blauw Wit '34

Als speler van SC Cambuur, ONS Sneek en zijn huidige team Blauw Wit '34 heeft aanvoerder Jordy den Hoedt al heel wat meegemaakt. Maar een titelstrijd als deze is ook voor hem nieuw. "Dit is ook voor mij de eerste keer dat er vijf teams in een competitie kampioen kunnen worden. Het is een hele sterke competitie waarin iedereen van elkaar kan winnen."
Jordy den Hoedt in actie voor Blauw Wit '34 tegen Leeuwarder Zwaluwen dit seizoen © Dijks Media
Toch is het geloof er nog wel bij de aanvoerder. "Ik denk wel dat wij een kans maken om kampioen te worden. Dat is natuurlijk wel afhankelijk van wat de rest gaat doen, maar als je de onderlinge uitslagen tegen elkaar bekijkt dan heb ik er wel vertrouwen in." Maar den Hoedt kan geen antwoord geven op de vraag wie het kampioenschap het meest verdient.
Dan is de laatste wedstrijd ook nog tegen zijn oude clubje ONS Sneek. "Ik heb daar in de coronatijd gespeeld, dus dan is het extra mooi als je daar kampioen kan worden.
Maar het zou wat minder leuk zijn als zij uiteindelijk kampioen worden."