Nieuwe korfbalpalen moeten zorgen voor nieuwe lading sporters

© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De gemeente De Fryske Marren is 14 korfbalpalen rijker. Die moeten de leegloop in de korfbalsport een halt toeroepen. In veertig jaar tijd is het aantal korfballers in onze provincie gehalveerd.
In Oudega, Súdwest-Fryslân is de eerste korfbalpaal geplaatst bij basisschool ABBS de Fluessen.
Korfbalpalen in Oudega
Initiatiefnemer Joop Meijer van korfbalclub KV Lemmer kijkt met haar genoegen naar de kinderen die de bal door de eerst geplaatste korfbalkorf proberen te krijgen. "Wij wilden de kinderen na de coronaperiode meer aan het sporten krijgen. Wat is dan beter om op een schoolplein te beginnen? Dat is het dichtst bij de kinderen. Dus daar hebben we voor gekozen."
Het geld voor de palen komt samen met sponsoren uit het lokale sportakkoord van de gemeente Fryske Marren. Wethouder Barbara Gardeniers vertelt waarom het geld zo is ingezet: "Juist op zo'n schoolplein, dat heel erg uitnodigt om lekker in beweging te komen, is zo'n korfbalpaal echt ideaal. En is het gewoon belangrijk kinderen van de schermen af te houden en in beweging te krijgen."

Nieuwe leden

Het plaatsen van korfbalpalen moet daarnaast de leegloop in het korfbal in Fryslân voorkomen. Het initiatief komt van vier korfbalclubs uit die regio die in samenwerking met de gemeente de korfbalpalen op schoolpleinen neerzetten.
Marrit Boersma van KC Harich © Omrop Fryslân, Timo Jepkema
Het gaat om KC Harich, SC Joure, DTG uit Wijckel en KV Lemmer. "Wij hebben er allemaal wel mee te maken dat het aantal leden weer is teruggelopen. Alle leden zijn natuurlijk welkom, het is ook om nieuwe leden te werven. Dus dat willen we nu op deze manier omhoog zien te halen, en met zijn vieren kunnen we meer dan alleen."

Meer palen

In de toekomst moeten er nog meer palen komen, vindt Meijer: "Vanaf volgende week gaan we de rest van de dertien scholen doen. En als dat allemaal gelukt is willen wij in het najaar zien of wij een nieuwe aanvraag kunnen doen voor een tweede ronde want er zijn nog nieuwe scholen die zich hebben aangemeld. "