Vlieland vergat wettelijk advies te vragen bij sloop van rijksmonument Coop

De Coop-supermarkt op Vlieland, oude situatie © Omroep Zilt, Lennard Geerts
De gemeente Vlieland heeft voor de sloop van de oude Coop geen advies ingewonnen bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE). Dat had wel gemoeten, omdat het gesloopte pand aan de Dorpsstraat 108 een rijksmonument is.
Voor de nieuwbouw van de Poiesz op de plek van de voormalige Coop-supermarkt zijn twee panden gesloopt. Van het in 1893 gebouwde monumentale pand waarin de Coop zat, bleef alleen de kop van de voorgevel gespaard. De rest van het pand is volledig gesloopt.
Hiervoor heeft de gemeente Vlieland een vergunning verleend zonder advies in te winnen bij de Rijksdienst, die een wettelijke adviestaak heeft bij ingrijpende wijzigingen van een rijksmonument.
Zeer ernstig
Het slopen van een rijksmonument is "zeer ernstig en te allen tijde ongewenst", schrijft de Rijksdienst in een brief aan de gemeente. "Wij begrijpen dat Vlieland een kleine gemeente is met een beperkt aantal medewerkers. Hier zal ook zeker geen sprake zijn van kwade opzet."
Impressie van de nieuwe supermarkt © Omroep Zilt
De gemeente geeft in zijn reactie toe dat de Rijksdienst "ten onrechte" niet werd betrokken bij het vergunningentraject. Maar de dienst is wel in een eerder stadium, tijdens de procedure voor het bestemmingsplan, door de gemeente op de hoogte gehouden.
Het pand aan de Dorpsstraat 108 wordt nu mogelijk uit het rijksmonumentenregister geschrapt. Rijksdienst en gemeente zullen in gesprek gaan om voor de toekomst goede afspraken te maken.
Nieuwbouw
De nieuwe Poiesz aan de Dorpsstraat is het eerste filiaal van de Friese supermarktketen op een Waddeneiland. Volgens de laatste planning opent de winkel zijn deuren op maandag 25 september. Tot die tijd vooral in juni en juli vinden er veel bouwwerkzaamheden plaats die voor enige geluidsoverlast kunnen zorgen, zoals het monteren van de staalconstructie.
Als de nieuwe supermarkt is geopend, wordt nog verder gewerkt aan de afbouw van appartementen waarin personeel wordt gehuisvest. Dit zal nog tot eind dit jaar duren