Blauw Wit '34 speelt de komende jaren met Stichting Leergeld op de rug

Henk Buning (rechts) en Jet van Gelder (links) © Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Voetbalclub Blauw Wit uit Leeuwarden speelt de komende jaren met de naam van Stichting Leergeld Leeuwarden en omstreken op de achterkant van hun shirt. Op de voorkant komt ruimte voor andere sponsoren, waarbij vijftig procent van het sponsorgeld ook naar de stichting gaat.
Het nieuwe shirt, met daarop de naam van de stichting, is nog niet klaar. Toch ziet voorzitter Buning het al voor zicht. "Op de achterkant staat straks niet meer het logo van de hoofdsponsor maar van de stichting. En op de voorkant is er ruimte voor andere sponsoren, waarbij ze het reguliere sponsorbedrag moeten betalen. Van de opbrengsten daarvan gaat dus de helft ook nog naar Leergeld."
De hoofdsponsor verdwijnt van het shirt van Blauw Wit '34 uit Leeuwarden
De komende drie jaar zijn bouwbedrijf De Vries, Acquario Vermogensbeheer en het DekkerFonds dus niet te vinden op de shirts van Blauw Wit. Toch zullen ze de huidige hoofdsponsor vervangen als nieuwe hoofdsponsor. "Dit idee komt vanuit deze drie sponsoren", vertelt voorzitter Henk Buning.
Stichting Leergeld zorgt ervoor dat kinderen, in de leeftijd van 4 tot 18 jaar, mee kunnen doen, ook als hun ouders het financieel moeilijk hebben. De steun kan bijvoorbeeld bestaan uit schoolspullen, zwemles, een fiets of een cadeautje met Sinterklaas.
De Stichting helpt normaalgesproken huishoudens met een inkomen onder de 1.800 euro of een alleenstaande met een inkomen onder de 1.600 euro. In Leeuwarden groeit 1 op de 8 kinderen volgens de stichting op in zo'n huishouden. In 2022 werden 4.250 kinderen geholpen en naar eigen zeggen groeit dat aantal nog altijd.
"Als club zijn we heel blij dat we op deze manier een mooi lokaal initiatief kunnen steunen", legt Buning de keuze voor Leergeld uit. "Want alle kinderen in Leeuwarden, en eigenlijk ook daarbuiten uiteraard, moeten de mogelijkheid hebben om lekker te voetballen of op een andere manier aan sport te doen."

'Naamsbekendheid'

"Te veel mensen kennen onze stichting nog niet of schamen zich om een aanvraag te doen", vertelt Jet van Gelder van Leergeld over het bijzondere initiatief. "Naast vergroting van de naamsbekendheid hopen we dan ook dat, ook langs het veld, het gesprek over meedoen voor kinderen op gang komt. Nu meedoen is straks meetellen zeggen wij altijd."
Van links naar rechts: Bram Dekker (DekkerFonds), Albert Adema (Bouwbedrijf de Vries), Jet van Gelder (Stichting Leergeld Leeuwarden), Sytse Bouwer (Acquario Vermogensbeheer) en Henk Buning (Blauw Wit ’34) © Edwin Westland
"Dat taboe op armoede is misschien iets minder geworden door de energiecrisis en de inflatie misschien", gaat Van Gelder verder. "Maar heel veel mensen vinden het nog steeds vervelend als ze aan moeten kloppen voor hulp. Of ze denken dat ze niet in aanmerking komen omdat ze een baan hebben, maar dat is niet altijd waar."
Stichting Leergeld en Blauw Wit zijn geen onbekenden van elkaar legt voorzitter Henk Buning nog uit. "Acht jeugdteams van ons nemen dit weekend deel aan een Pinkstertoernooi in Denemarken. Die zijn vanochtend vertrokken. Zo'n reis kost natuurlijk geld en voor een enkeling heeft Stichting Leergeld daarbij een rol gespeeld."

Ontknoping eerste klasse F

Omrop Fryslân volgt zaterdagmiddag op de radio de ontknoping in de eerste klasse F op de voet. Vijf teams (Broekster Boys, ONS Sneek, Blauw Wit '34, Pelikaan S en Oranje Nassau uit Groningen) kunnen nog kampioen worden.
Verslaggever Roelof de Vries is bij het duel tussen Winsum en koploper Broekster Boys, Hijlko Broersma zit bij ONS Sneek tegen Blauw Wit en correspondent Jan Schulting (ex-trainer van Pelikaan S) is bij zijn oude club die uitkomt tegen Oranje Nassau.
Sneon yn Fryslân is te horen tussen 13.00 uur en 18.00 uur.