Afscheid nemen staat centraal bij Cambuur, met gebak van Doke Schmidt

Doke Schmidt © Orange Pictures
Bij SC Cambuur lijkt het deze dagen te gaan om afscheid nemen. Nee, zo corrigeert trainer Sjors Ultee. "Er hoort nog een woordje voor. Goed afscheid nemen."
Er stonden vrijdag twee dozen met gebak in het Cambuur Stadion. Afzender: Doke Schmidt. "Ik wilde het kantoorpersoneel bedanken voor de afgelopen vier jaar. Je komt elkaar elke dag tegen. Ik hoop dat ze, samen met de goeie koffie die hier is, genoten hebben van de twee taartjes."
Vrijdagmiddag is er een lunch met spelers en kantoorpersoneel, omdat de spelers en staf na dit weekend uitzwaaien. Zaterdag wordt er nog getraind en zondag is natuurlijk de wedstrijd tegen RKC Waalwijk, maar daarna is het vakantie en komen heel veel spelers niet terug in het Cambuur Stadion (zie hieronder).
Eén van hun is dus Schmidt. Zijn aflopende contract is niet verlengd en dus sluit hij zondagmiddag in het Cambuur Stadion zijn periode bij de club af. "Ik heb me hier vier jaar lang elke dag goed gevoeld."
Doke Schmidt speelt zondag zijn laatste wedstrijd voor SC Cambuur
Het is 22 juli 2019 als de geboren Feanster een contract tekent bij Cambuur. Gezien zijn verleden bij sc Heerenveen brengt dat onder de Leeuwarder supporters wel wat oproer met zich mee. Hoe anders is dat nu. Dit seizoen hing er bijna alle wedstrijden een spandoek met de tekst: 'Doke is van ons'.
De Cambuurfans hebben de hardwerkende verdediger in hun harten gesloten, tot trots van de hoofdpersoon zelf. "Dat spandoek doet me heel goed. Daar ben ik wel een klein beetje trots op, op mezelf."
Het kan een mooi voorbeeld zijn voor heel Nederland dat je naar de rivaal kunt en dat je ook daar gewaardeerd kunt worden.
Doke Schmidt
Sterker nog: Schmidt hoopt dat de voetbalwereld er een les uit trekt: "Het kan een mooi voorbeeld zijn voor heel Nederland dat je naar de rivaal kunt en dat je ook daar gewaardeerd kunt worden."
De 31-jarige verdediger is één van de spelers die zondag een basisplaats heeft in het duel met RKC. De tegenstander speelt nog wel ergens voor: die kunnen nog achtste worden en de play-offs halen voor Europees voetbal. RKC is daarmee de grootste concurrent van sc Heerenveen.
Naast Schmidt spelen mannen als Calvin Mac-Intosch, Mitchel Paulissen en Jamie Jacobs. Spelers die de succesvolle jaren van de club hebben meegemaakt met een kampioenschap in de eerste divisie en de hoogste klassering ooit in de eredivisie.
Maar, Ultee verwacht wel iets van hen. "Je hebt niks aan vervelend afscheid nemen, dan kan je het beter niet doen. We willen graag een vervelend seizoen zo goed mogelijk afsluiten. We willen jongens een mooie laatste wedstrijd geven die hier jarenlang succes hebben gehad."
It spandoek 'Doke is van ons' fan de Cambuurfans © Orange Pictures
Dat het zijn laatste wedstrijd in het geel-blauw wordt, daar staat Schmidt nog niet zo bij stil. "Ik ben vrij nuchter. Tuurlijk is het anders dan de andere jaren, maar het is ook weer een wedstrijd. Erna zal ik er waarschijnlijk wel over nadenken.

Henk de Jong

Wie vrijdag ook bij de training en de lunch met het kantoorpersoneel was, is oud-trainer Henk de Jong. Hij is herstellende van zijn operatie aan zijn hoofd. Afgelopen woensdag was De Jong ook al te zien bij de bekerfinale van de beloften van Cambuur.
Ultee is blij De Jong weer te zien in het stadion. "Ik vind het heel fijn, vooral voor Henk, dat hij hier weer kan zijn. Vanaf de eerste dag heb ik Henk gezegd dat hij altijd welkom is. We hebben altijd goed contact gehouden."
Bij de mensen die zondag afscheid nemen van de club, hoort ook assistent-trainer Rob Alflen. Deze week maakte Omrop Fryslân bekend dat hij geen nieuw contract krijgt bij Cambuur.
Ultee, die Alflen er per se bij wilde hebben als assistent toen hij bij Cambuur kwam, wil daar niet op reageren omdat Cambuur het zelf nog niet heeft gecommuniceerd: "De club zal communiceren als er duidelijkheid is. Dat is niet aan mij."
Trainer Sjors Ultee hoopt op een goed afscheid voor zijn spelers tegen RKC
Het is nog niet duidelijk waar de toekomst ligt van veel van de spelers die Cambuur verlaten. Ook Schmidt weet nog niet wat hij volgend seizoen zal doen. "De Friese profclubs zijn nu op hé?", lacht hij. "Er speelt nog niks. Ik denk dat ik nog wel van waarde kan zijn voor een aantal ploegen in Nederland."

Deze spelers nemen allemaal afscheid bij Cambuur

Robbin Ruiter
João Virginia
Calvin Mac-Intosch
Doke Schmidt
Maxim Gullit
Sai van Wermeskerken
Mees Hoedemakers
Jamie Jacobs
Mitchel Paulissen
Robin Maulun
Ben Rienstra
Navarone Foor
Felix Mambimbi
Mimoun Mahi
Bjørn Johnsen
David Sambissa
Remco Balk
De wedstrijd van SC Cambuur tegen RKC Waalwijk is zondag live te volgen bij Omrop Fryslân op de radio. Sportverslaggever Geert van Tuinen verzorgt het commentaar bij het duel. De wedstrijd begint om 14.30 uur.
Op dat moment begint ook de ontmoeting tussen sc Heerenveen en Go Ahead Eagles. Die wedstrijd is nog van belang voor de achtste plaats en plaatsing voor de play-offs voor Europees voetbal. Vanuit het Abe Lenstra Stadion verzorgt sportverslaggever Roelof de Vries het commentaar.