Gerke (69) en Izaak (75) halen zwemdiploma: "Volgende week direct in praktijk brengen"

Gerke (l), zwemjuf Anje en Izaak (r) © De Kûpe Bûtenpost
In zwembad De Kûpe in Buitenpost moesten deze week twee bijzondere leerlingen afzwemmen. En dat deden ze goed, want Izaak (75) en Gerke (69) hebben inmiddels hun B-diploma in ontvangst genomen.
De mannen deden dat vanwege hun angst voor water. "Toen ik heel jong was, heb ik in het Burgumer Mar wat traumatisch meegemaakt", vertelt Gerke uit Feanwâlden. "Voor mijn gevoel ging het flink mis."
Hij is daarna altijd bang geweest voor het water. "Ik zwom wel een klein beetje, maar iedereen moest bij mij uit de buurt zijn. Ik dacht: als ik klaar ben met werken, wil ik het leren." Ze hebben er in Buitenpost echt de tijd voor genomen, vertelt hij. "Nu ben ik er echt overheen."

Diploma A overgeslagen

Samen met Izaak ging hij voor zijn diploma. En dat ging zo goed, dat hij diploma A kon overslaan. Nu hij zijn B-diploma heeft, wil hij zijn lessen ook echt gebruiken. "Ik heb net even niet gezwommen omdat ik aan het trainen ben voor de Fietselfstedentocht, maar zaterdag over een week gaan we op vakantie naar Zuid-Frankrijk. Dan kan ik het aan de Middellandse Zee meteen in de praktijk brengen."
Swimbad de Kûpe yn Bûtenpost © Omrop Fryslân, Daniël de Boer
"Het is voor ons de eerste keer dat we leerlingen in deze leeftijdsgroep les hebben gegeven", zegt manager Maarten Been van het zwembad. "Het verhaal erachter maakt het vooral bijzonder. Ze hebben een traumatische ervaring gehad en hebben daarna eigenlijk nooit meer gezwommen. Ze kunnen nu weer met hun kleinkinderen gaan zwemmen als ze willen."
Het Buitenposter zwembad laat weten trots te zijn op de beide mannen. "Het is een bevestiging en voorbeeld dat ze ondanks hun leeftijd toch nog kunnen leren zwemmen en geen watervrees meer hoeven te hebben."