De Opslach in Wommels vernieuwt het hele schoolplein: "Het waren eerst alleen maar tegels"

© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De schoolpleinen in Fryslân zijn niet groen genoeg. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie. Van alle provincies in Nederland staat Fryslân op de negende plaats.
Basisschool de Opslach in Wommels wil dat graag veranderen. Ze openen vrijdag een nieuw schoolplein dat ook als tweede lesruimte dienst doet. "Er is veel veranderd", zegt leraar Hillie Velde. Ze is blij met het nieuwe plein.
Er is veel groen bij gekomen en plekken om te leren. "We hebben een honderdveld, waarmee gerekend kan worden. Van de provincie hebben wij ook een verkeersplein gekregen, waar kunnen wij verkeersregels oefenen."

Moestuin en waterpomp

Naast speelelementen is er een moestuin om te leren hoe je groente kunt kweken, een waterpomp waar kinderen naast spelen met water ook kunnen leren hoe dammen en sluizen werken.
Centraal op het plein staat de leerlingarena: banken in verschillende hoogten met een podium in het midden.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema
De opstelling leent zich goed voor buitenlessen of voor een gezamenlijke opening van een thema buiten op het plein. Eromheen ligt een verkeersplein van de ANWB, waar kinderen met fietsen en keuzes rond kunnen rijden en tegelijkertijd bewust worden van de verkeersregels.
Het plein is ontstaan door een ontwerp van de kinderen zelf, die meer groen en planten op het plein wilden voor vogels en insecten. Om de nieuwe plek om buiten te spelen feestelijk te openen, zingt artiest Syb van der Ploeg een speciaal lied: de kinderen zingen met hem 'In Nije Dei' dat is omgetoverd tot 'It Nije Plein'.
© Omrop Fryslân, Timo Jepkema