Prestatiedeadline laat De Vries koud: "Dat er druk is, is vrij normaal"

Nyck de Vries kan nog lachen ondanks de hoge druk om beter te presteren © Red Bull Content Pool
Nyck de Vries heeft voor het eerst gereageerd op de deadline die Red Bull hem gesteld heeft om beter te presteren. "Ik heb fouten gemaakt en verwacht ook meer van mezelf."
Nadat er al weken allerlei verhalen de ronde gaan, reageert de hoofdrolspeler voor het eerst zelf tijdens de mediadag in Monaco. Na zijn tegenvallende optreden in Miami ging het gerucht rond dat hij vervangen zou gaan worden door Red Bull-testcoureur Daniel Ricciardo. De Vries is samen met Logan Sargeant, de Williams-debutant, de enige coureur die nog geen WK-punten heeft gehaald.

Gele kaart

Helmut Marko, de grote autosportbaas van Red Bull dat eigenaar is van AlphaTauri, ontkent dat De Vries door Ricciardo vervangen zal worden. Hij erkent wel dat het beter moet.
Tegenover F1-Insider verklaarde Marko: "De komende drie races gebeurt er niets. Nyck heeft een gele kaart gekregen, maar nog geen rode. Als hij zich verbetert, zal een coureurswissel niet nodig zijn."
Je vecht in de autosport altijd om te overleven.
Nyck de Vries
De coureur uit Uitwellingerga krijgt nog drie races om zich te bewijzen. "Daar kan ik weinig over zeggen", zegt hij de tegen de aanwezige Nederlandse media. "Ik lees niet alles wat er in de media verschijnt. Natuurlijk krijg ik het een en ander mee doordat andere mensen mij berichten sturen. Maar dat er druk is, is voor mij normaal. Je vecht in de autosport altijd om te overleven."
© Red Bull Content Pool
Volgens de 28-jarige verandert er ondanks die 'gele kaart' niets aan zijn situatie. Naar eigen zeggen voelt hij ook geen extra druk omdat hij de komende races móet leveren. "Dit is geen shock voor mij. Zo is de Formule 1 altijd al geweest."

Vechten om te overleven

Hij legt uit dat de druk niet anders is dan eerder dit seizoen. "Dat klinkt misschien gek, maar als coureur ben je in de Formule 1 altijd aan het vechten om je carrière voort te zetten. Eigenlijk is dat mijn hele loopbaan al zo geweest."
Ik ben zelfkritisch en verwacht het beste van mezelf. Ik vind dat ik dat nog niet heb laten zien.
Nyck de Vries
De Vries bevestigt dat het beter moet. "Ik erken dat ik fouten heb gemaakt. Ik ben zelfkritisch en verwacht het beste van mezelf. Ik vind dat ik dat nog niet heb laten zien. Misschien word je dan te ongeduldig en ben je te gretig om jezelf te bewijzen."

In de muur

In Bakoe eindigde hij tweemaal in de muur, terwijl hij in Miami bij de start zich vergaloppeerde en achterop Lando Norris knalde. En dat terwijl hij in Azerbeidzjan de zesde trainingstijd neerzette en zich in Amerika voor teamgenoot Yuki Tsunoda kwalificeerde.
Nyck de Vries legt de aanwezige media uit geen extra druk te voelen © Red Bull Content Pool
De AlphaTauri-coureur benoemt ook die goede momenten. "De snelheid is op er bepaalde momenten wel geweest en dat geeft vertrouwen. Maar ik heb gewoonweg te veel fouten gemaakt om die snelheid om te zetten resultaat. Maar goed, ook dat hoort bij het leerproces waar je als coureur doorheen gaat. Uiteindelijk ben ik ook maar een mens en maak ik fouten."
Nyck de Vries en Max Verstappen zijn maatjes van elkaar. Viaplay vroeg in Monaco aan Verstappen of de twee over de situatie van De Vries hebben gesproken. "We hebben het hier niet veel over gehad. Dat is ook niet nodig, Nyck weet wat nodig is", stelt Verstappen.
"Het is vooral belangrijk om hier rustig mee om te gaan. Als je gaat forceren, valt het de andere kant op. Nyck heeft één goed resultaat nodig. Hopelijk lukt dat hier in Monaco. Wat hem natuurlijk niet geholpen heeft, is dat hij aan het begin van het seizoen op veel onbekende circuits moest racen. Maar uiteindelijk word je afgerekend op je prestaties. Ik denk dat als hij één lekker resultaat haalt, hij in een goede flow komt waarbij hij ook niet al te veel hoeft te forceren."