Martin en Tirzah Hofman helpen door hun geloof arme kinderen in Zuid-Afrika

Fryske Flagge Martin Hofman Súd Afrika
Fryske Flagge Martin Hofman Súd Afrika © Omrop Fryslân
Gedreven door hun geloof verhuisden Martin en Tirzah Hofman uit Leeuwarden naar Zuid-Afrika. Daar helpen ze kinderen in arme wijken rond Knysna, het dorp waar het gezin woont. "Onveilig is het niet per se, maar je moet wel opletten hier."
Het was 2011 toen Martin en Tirzah hoorden dat mensen van hun kerk naar Zuid-Afrika verhuisden. Dat raakte hen, zegt Martin. "Daarna probeerden we ook die stap te zetten. Ik had mijn werk als gevangenisbewaarder, en zo waren er ook nog andere dingen, waardoor het er niet meer van kwam."
Fryske Flagge Martin Hofman Súd Afrika
Knysna, Zuid-Afrika © Omrop Fryslân
Maar het verlangen groeide. Een paar zware longoperaties, waar hij bijna aan bezweek, dreef Martin nog meer naar Zuid-Afrika. "Dat was echt de ommekeer. Ik wist: we gaan dit zendingswerk doen."

Eigen stichting

Een 'ontdekkingsreis' was die eerste stap. In 2020 reisden Hofman en zijn vrouw met een stichting mee om tien dagen mee te werken. "En nu zitten we hier alweer voor ons tweede jaar met de kinderen", zegt Hofman. Het stel staat op het punt hun eigen stichting op te zetten. Het werk dat zij doen is heel breed, van het uitdelen van eten tot het organiseren van activiteiten voor kinderen.
"We geven voedselhulp aan heel veel kinderen die niet naar school gaan, die krijgen speciale pap met mineralen. Met het organiseren van activiteiten willen we de kinderen normen en werden meegeven en liefde die ze thuis niet krijgen", zegt Hofman.

Veiligheid

Dat doen Martin en Tirzah in een sloppenwijk rondom de plek Knysna, dat ligt helemaal in het zuiden van het land. De plek zelf is wel veilig en toeristisch, maar in de dertien wijken eromheen is dat wel anders. Helemaal veilig is het daar namelijk niet.
Fryske Flagge Martin Hofman Súd Afrika
Knysna, Zuid-Afrika © Omrop Fryslân
"Je ziet dat er wel mensen zijn die bang zijn de wijk in te gaan. Maar hele onveilige situaties hebben wij niet meegemaakt. Het kost gewoon even tijd om een relatie op te bouwen."
In de rubriek Operaasje Fryske Flagge hebben we contact met Friezen over de hele wereld. Drie jaar geleden begon Omrop Fryslân met deze campagne, om een emoticon van een Friese vlag op de telefoon te krijgen. Die lijkt er voorlopig niet te komen, omdat het nieuwe bedrijf dat WhatsApp overneemt, pas een vlag maakt als een land onafhankelijk wordt en erkend wordt door de ISO.
Toch zijn er nog genoeg verhalen te vertellen: Friezen zitten overal op de wereld. Wat drijft hen en welke avonturen maken ze mee?
Het gezin voelt zich dan ook niet onveilig omdat zij weten hoe de wijken in elkaar zitten. "Je hebt je wel aan bepaalde spelregels te houden. We zijn bijvoorbeeld gestopt met avondactiviteiten, want er is een hoop drank- en drugsmisbruik, dus dan hangt er toch wel een ander sfeertje."

Stroom

Ook al is Leeuwarden echt hun stad, Knysna voelt nu ook al als thuis. Al is wel een groot verschil dat de stroom nu regelmatig eens een paar uren uitvalt. Omdat de 'plant' niet genoeg kan leveren zijn er schema's ontworpen waarin staat welke wijken wel of niet stroom hebben op welke uren. "Dat is wel eens lastig", geeft Hofman toe.
Maar toch hoeft het gezin niet zo nodig terug: "We hebben het hier enorm naar de zin en geloven echt dat we op de plek zijn waar we horen te zijn."