Plannen voor eerste 'groene' zonnepark van Fryslân: "Het landschap niet vernielen"

Het zou het eerste 'groene' zonnepark van Fryslân moeten worden: een park van 25 hectare aan de Koumarwei tussen Burgum en Noardburgum.
Voor dat stuk weiland, naast een energiecentrale van Engie, hebben de Enerzjy Groep Burgum (EGB) en ontwikkelaar Solarfields een vergunning aangevraagd. En dat is dus niet om er een gebruikelijk zonnepark neer te zetten, vertelt EGB-voorzitter Piet Bruining: "Die energievelden met alleen maar panelen vinden wij een ergernis."
Voorbeeld voor anderen
In plaats daarvan moet het dus een 'groen' zonnepark worden. "Het moet passen in de omgeving, je moet het landschap er niet mee vernielen." Een zonnepark is groen als het voor 25 procent groen is. In Burgum gaan ze voor 40 procent: "Want we willen het heel groen maken." Zo willen ze ook een voorbeeld zijn voor andere parken.
Het inpassen in de omgeving is ook om meer draagvlak bij omwonenden te creëren. Sommigen van hen zien een gewoon zonnepark in de weide niet zitten.
Als er wensen zijn, dan kunnen wij daar financieel aan bijdragen.
De EGB is al drie jaar met de plannen bezig. Toen hadden ze nog negen leden, inmiddels zijn dat er dertig. "Als we voor 50 procent eigenaar kunnen worden van het park, krijgen we ook 50 procent van de opbrengsten."
Inwoners van Burgum, Noardburgum en Jistrum kunnen lid worden. "De leden kunnen dan besluiten waar we dat geld uit de opbrengsten dan weer aan moeten uitgeven. Als er wat leeft in de samenleving, als er wensen zijn, dan kunnen wij daar financieel aan bijdragen."
Nog geen vergunning
Zo ver is het echter nog niet, want er is nog geen vergunning. Binnenkort brengen de raadsleden van Tytsjerksteradiel een bezoek aan de locatie. "Veel raadsleden weten wel wat er speelt, maar we hopen ze nog wat meer informatie te geven. Dan komen ze erachter hoe het er in werkelijkheid uit moet zien."