Tegenslagen en druk: hogeschool ziet vaker mentale problemen bij studenten

Nynke Boonstra is lector en Nynke de Vries is student en vrijwilliger by @ease © Omrop Fryslan
Meer angst, over dagelijkse zaken en de toekomst. Lector innovatie in de zorg en psychiatrie Nynke Boonstra ziet een toename in mentale klachten onder studenten.
Iedereen lijkt het aardig te hebben op sociale media en dus durven jongeren niet te zeggen als het eens niet zo lekker gaat, volgens Boonstra.
Voor een deel is dat nog de nasleep van de coronacrisis: jongeren zoeken in hun levensfase steun onder elkaar en dat kon een tijd niet. "Er is bij sommigen wel wat een achterstand in de sociale interactie ontstaan."
In de opvoeding en ook op school moeten jongeren leren hoe ze moeten omgaan met tegenslag en druk, zegt Boonstra. Op school bieden ze een speciale training aan die ze hebben gemaakt in samenwerking met psychologiepraktijk Maarsingh en Van Steijn.

Balans

Bovendien moeten ze nu een inhaalslag maken om die sociale interactie te leren. "Juist omdat ze jong zijn, is dat heel goed mogelijk", zegt Boonstra. Als de problemen groter zijn, verwijst NHL Stenden door naar hulpverlening.
Op de hogeschool wordt er nu meer naar de mens gekeken in plaats van alleen naar de student. "Hoe meer de student als mens in balans is, hoe beter het later ook zal gaan op bijvoorbeeld het werk", legt Boonstra uit.

Druk

Nynke de Vries is student aan de NHL en werkt ook als vrijwilliger bij @ease in Leeuwarden. Die landelijke voorziening, die nu bijna een jaar draait, is een samenwerking tussen de hogeschool en verschillende 'ketenpartners'. De school levert studenten die als vrijwilliger andere leeftijdsgenoten kunnen helpen.
De studenten leren zo zelf ook hoe ze met problemen moeten omgaan. Bij @ease kunnen mensen tussen de 12 en 25 jaar naar binnen stappen zonder afspraak om te praten. Chatten kan ook.
Snel het terras op en een foto plaatsen als je ziet dat anderen dat ook doen
Nynke de Vries ziet druk van social media
Wat De Vries ziet, is dat jongeren niet weten wat ze nu eigenlijk zelf willen. Dat ze bijvoorbeeld willen voldoen aan de verwachting van de ouders die graag willen dat er voor een HBO-opleiding wordt gekozen. Ook kinderen van gescheiden ouders die zich altijd aanpassen als ze van de ene ouder naar de andere gaan zitten erbij.
De druk van sociale media komt ook vaak voorbij. "Snel zelf ook het terras op en een foto plaatsen als je ziet dat anderen dat ook doen", vertelt De Vries.

Praten

Ze merkt in haar omgeving een taboe om te praten over moeilijkheden, terwijl dat juist zo kan helpen om te voorkomen dat de problemen groter worden.
Zelf heeft De Vries er geen moeite mee. Ze durft ook wel te vragen bij haar vrienden naar wat er bijvoorbeeld niet leuk was in het weekend. Eerder studeerde De Vries geschiedenis, maar ze heeft nu de switch gemaakt na de studie social work.
Daar voelt ze zich als een vis in het water. Zo zat ze laatst bij @ease anderhalf uur te praten met een meisje die na afloop zei dat ze weer een stukje blijer was. "Mensen worden wel vaker blij van mij. Ik vind het mooi als ik dat buiten mijn vriendengroep om ook kan delen."
Het is European Mental Health Week, die moet zorgen voor extra aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en jongvolwassenen. De hele week geven jeugdcoaches Raynor Tolsma en Sarah Storm bij Omrop Fryslân op TikTok en Instagram uitleg en tips over bijvoorbeeld angst en stress.