Feest4Daagse Appelscha kan doorgaan, ondanks bezwaar van de buurt

© Shutterstock
Het zou veel te veel lawaai maken, vonden drie buurtbewoners in Appelscha: vier dagen lang wordt er feest gevierd dit pinksterweekend. Zij stapten daarom naar de rechter. Gemeente Ooststellingwerf ging diep door het stof waarop de bewoners hun bezwaren introkken.
Volgens het bestemmingsplan is een evenement als de Feest4Daagse in sporthal de Steegdenhal namelijk helemaal niet geschikt. Daar mogen alleen evenementen met een veel lager geluidsniveau worden gehouden. De gemeente Ooststellingwerf verleende ruim een week geleden toch een vergunning, de voorbereidingen waren toen al aan de gang.
De bezwaren van de buren, daar ging de gemeente aan voorbij. "Als we dit niet wilden, moesten we maar naar de rechter, werd ons gezegd", zei een buurvrouw, die 20 meter van het terrein woont.

Andere locatie

Haar herinneringen aan het oud en nieuw feest in de sporthal zijn nog vers. "We lagen de hele nacht wakker. Maar dachten toen, die ene nacht daar komen we wel door. Maar vier dagen feest, dat gaat ons te ver", zei ze.
De rechter noemde de inhoud van de vergunningen "verbazingwekkend." Er ontbraken onderbouwingen en de afspraken waren niet duidelijk. De gemeentewoordvoerder stelde zich openhartig op. De gemeente gaat met de buurt in gesprek over een passende tegemoetkoming voor de schade die geleden is.

Beloftes

De gemeente beloofde in de toekomst niet weer een evenementenvergunning voor de sporthal te verlenen. Ook wordt het geluidsniveau dit jaar voortdurend gecontroleerd. Daarnaast is het maximale aantal bezoekers bijgesteld van 1200 naar 1000 per dag en komt de snackkar verder van de woningen te staan.
De buurt ging daarop akkoord met de beloften en trok hun verzoek in. Het feest zal gewoon gehouden worden. Onder andere DJ Paul Elstak en Vangrail zullen optreden.