Vijf verdachten in beeld voor bedreiging Pim Lammers

Pim Lammers © ANP
De politie heeft ondertussen vijf verdachten in beeld voor het bedreigen en beledigen van schrijver Pim Lammers. Vier verdachten zijn inmiddels gehoord, de politie zal nog praten met een vijfde persoon.
Het is de bedoeling dat de politie de dossiers binnenkort overdraagt aan het Openbaar Ministerie, zegt de politie. Het OM besluit daarna of de verdachten ook worden vervolgd. Lammers heeft begin juni een gesprek over de zaak met de officier van justitie.

Doodsbedreigingen

Lammers legde in februari van dit jaar zijn opdracht voor de Kinderboekenweek neer omdat hij doodsbedreigingen had gekregen.
Die kwamen na online-aanvallen op hem vanwege een oud verhaal voor volwassenen dat hij bijna tien jaar geleden heeft geschreven. Dat ging over de relatie tussen een jongen en zijn trainer.
De ophef ontstond nadat een christelijke lobbygroep, presentatrice Monique Smit en model Kim Feenstra online en zonder enige context een paar zinnen uit het verhaal hadden gedeeld.
De politie neemt de zaak volgens een woordvoerder zeer serieus: "bedreiging is een ernstig en strafbaar feit. Deze personen dachten weg te komen met onlinebedreigingen aan een schrijver. Het vrije woord is een groot goed dat wij willen en moeten beschermen en bewaken."