Meer infecties in Fryslân met vleesetende bacterie: "Ja, we maken ons wel zorgen"
Verschillende medische instanties in Fryslân zien een stijging in het aantal infecties met een vleesetende bacterie. Heeft ziekenhuis MCL normaal één of twee patiënten per jaar met dat ziektebeeld, nu is het iedere maand één patiënt.
Ook het medisch laboratorium Certe merkt een toename: ze vinden veel vaker ernstige infecties.

"Het aantal gevallen is duidelijk toegenomen", zegt intensivist Rick Gerritsen. Hij werkt op de ic-afdeling van het MCL. "Daar schrikken we niet van, maar het is wel een ernstig ziektebeeld. Als je het niet zou behandelen, ga je er zeker aan dood."
Dit weekend behandelden ze nog een patiënt met dit ziektebeeld. "Daar gaat het nu goed mee."
Meer infecties in Fryslân met vleesetende bacterie
Zorgen
De vleesetende bacterie staat voor de groep-A-streptokokken. Daarbij horen ook minder gevaarlijke ziektebeelden zoals keelontsteking, roodvonk en krentenbaard.
Maar zo'n bacterie kan bij sommige mensen ziekmakend worden. "De huid en het onderliggend weefsel gaat dan zo erg ontsteken dat je er ziek van wordt."

Dat er nu elke maand wel één patiënt wordt behandeld met de vleesetende bacterie valt ook de intensivist op. "Ja, daar maken wij ons wel zorgen over. We weten niet precies wat er aan de hand is", zegt Rick Gerritsen.
Streptokokken zijn een groep bacteriën die bij mensen diverse ziekten kunnen veroorzaken. Sommige soorten streptokokken komen voor in het lichaam zonder ziekteverschijnselen. In geval van ziekte zijn de verschijnselen meestal mild, zoals bij keelontsteking, roodvonk en krentenbaard.
Wanneer een bacterie echter in de bloedbaan of in onderliggend weefsel komt is er sprake van een zogenaamde invasieve infectie, waarbij klachten kunnen ontstaan zoals bloedvergiftiging. De bacterie wordt ook wel de 'vleesetende bacterie' genoemd omdat een invasieve infectie ervoor zorgt dat huid en spieren afsterven.
Bron: RIVM
Het is dus niet duidelijk hoe het kan dat nu meer mensen zo ernstig ziek worden van de bacterie, maar er zijn wel vermoedens. "Het is een bacteriestam, een familie van bacteriën, die duidelijk een stuk agressiever is. Onze afweer is door de coronapandemie een tijdlang niet geprikkeld, dus wellicht dat het daardoor komt," zegt Gerritsen.
Zeldzaam
De symptomen zijn soms niet even duidelijk. "Je ziet het aan een afwijking van de huid en extreem veel pijn. Als iemand dan koorts heeft en zich erg ellendig voelt, dan gaan bij ons de alarmbellen wel af."
Goed blijven monitoren
Ook bij de GGD ziet men een toename van het aantal gevallen. "Groep-A-streptokokken-infecties worden bij de GGD gemeld als iemand er ernstig ziek van wordt," seit GGD-arts Iris Koorevaar. "Sinds het begin van 2023 hebben we daarvan twintig of dertig meldingen gehad. In drie gevallen ging het om een vleesetende bacterie."

Nu is het wel zo dat de meldingsplicht uitgebreid is en er deels daarom meer meldingen binnenkomen. Toch lijkt het aantal mensen dat er erg ziek van wordt in vergelijking met andere jaren vaker voor te komen, geeft de GGD aan. "Daarom monitoren we scherp wat er aan de hand is."
Bij ernstige gevallen doet de GGD bronnen- en contactonderzoek. Dat is gebruikelijk bij infectieziekten. In zulke gevallen kan de omgeving ook preventief antibiotica krijgen.
Grote impact op omgeving
De intensivist wil niet dat mensen bang worden. "Niet ieder rood plekje is een vleesetende bacterie. Het gaat om mensen die een huidafwijking hebben die er niet eerst zat, die veel pijn doet en algemeen ziek worden. Denk aan koorts, misselijkheid of griepverschijnselen."
Er is bij de redactie een patiënt bekend die in april langere tijd op de intensive care van het MCL heeft gelegen met de vleesetende bacterie. Met deze persoon gaat het inmiddels weer beter. De patiënt werd meerdere keren geopereerd om zijn leven te redden.
"Jonge mensen herstellen snel. Oudere mensen raken sneller beschadigd en er overlijden ook mensen," vertelt Gerritsen. Ook de impact op de omgeving van patiënten is groot: "Het is besmettelijk. We verplegen geïsoleerd. En als iemand ernstig ziek is, wordt ook de omgeving preventief behandeld met antibiotica."
Heel anders dan corona
Deze infectie lijkt totaal niet op het coronavirus. "Corona is een virus, de groep-A-streptokok een bacterie. We kennen die bacterie al langer. Het is niet met elkaar te vergelijken en het geeft ook een totaal ander ziektebeeld. Het heeft verschillende uitingen," zegt Koorevaar.
In januari 2023 kwamen er in ons land 99 meldingen binnen van de vleesetende bacterie, ook wel GAS-infectie genoemd. In februari waren het 143 meldingen, in maart 132 en in april 92.
Bron: RIVM