Natuur is de voedingsbodem voor kunstenaar Doet Boersma

De indrukken die Doet Boersma opdoet in de natuur, vertaalt ze al decennialang naar kleurrijke kunstwerken. Hiervoor ging ze ook geregeld de grens over, als 'artist-in-residence'. "In Hongkonk durfde ik eerst amper de deur uit."
Blijven vernieuwen. Dat is het adagium van kunstenaar Doet Boersma. Ze is vooral bekend van haar felkleurige landschappen. Twee jaar terug bracht ze echter 'Fertile soil' uit. Een boek met kunstplaatjes van bodems in verschillende staten, begeleid met tekst.

Drijvende kracht

"De ene groep zegt dat ik het beter bij de landschappen kan houden, en de ander moedigt het juist aan", zegt Boersma. "Het heeft dan ook geen zin om ernaar te luisteren. Ik denk dat het goed is om nieuw werk te maken. En dat is niet iets waar ik bewust naar op zoek hoef. Het is een drijvende kracht."
Het maken van haar werken heeft Boersma op verschillende plekken gedaan. Zo ging ze onder andere aan de slag in Ierland en Amerika. "Ik werd als artist-in-residence' gevraagd om daar te werken. De reis en het verblijf wordt dan voor jou als gast betaald", zegt de inwoonster van Oentsjerk.
Het is inspirerend om in een andere omgeving te schilderen.
Doet Boersma
"Voor de mensen daar is dat mooi, omdat zij in mijn geval zien hoe ik naar hun landschap kijk. En ze maken mee hoe ik te werk ga. Voor mij is het dan weer inspirerend om in een andere omgeving te schilderen."
In 2017 werkte ze twee maanden in Ierland, waar ze op de kunstacademie een Amerikaanse kunstdocent tegen het lijf liep. "Ik vertelde over mijn kunst en werd uitgenodigd om ook in Amerika te schilderen", zegt ze. "En dat ik eerder in Hongkong had gewerkt maakte het voor hen ook interessant."

Fryslân na het avontuur

Deze stad stond naar eigen zeggen niet bepaald boven aan haar lijstje, maar ze besloot toch haar ezel, kwasten en verf in te pakken. "De eerste dagen durfde ik daar amper de straat op. Zó druk is het in Hongkong. Ongelooflijk wat voor mensenmassa erop je afkomt als het voetgangerslicht op groen springt."
Ondanks dat ze graag het avontuur aan gaat, keert Boersma altijd graag weer terug naar Fryslân. "Ik voel me er verbonden mee. Bovendien heb ik in Leeuwarden een mooi groot atelier waar ik kan schilderen."
In het radioprogramma Noardewyn heeft presentator Willem de Vries op maandag tot en met donderdag 1-op1-gesprekken met mensen uit de culturele wereld. Luister tussen 18.00 en 19.00 uur, beluister het als podcast of bekijk het op YouTube.
Op vrijdag is Noardewyn Live, het muzikale dorpsplein van Fryslân, met allerlei livemuziek te horen tussen 18.00 en 19.00 uur. Die optredens zijn zaterdagavond op televisie te zien.
Op de middelbare school was het voor haar omgeving al duidelijk welke kant ze op zou gaan. "Ik hoorde veel mensen zeggen dat ik goed zou passen op de kunstacademie. Ze vonden dat ik aardig kon tekenen. Toch trok dat me toen niet. Ik had ook helemaal geen rolmodel."
Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat was ik met kunst bezig.
Doet Boersma over haar tijd als student
Ze koos voor de docentenopleiding op de Ubbo Emmius, om daarna alsnog bij Minerva aan te kloppen. "Ik was dolenthousiast. Leren over wat me interesseerde. Geweldig vond ik dat. Van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat was ik met kunst bezig."

Kunstacademie Friesland

Om ook anderen te laten groeien in het kunstenaarschap, richtte Boersma acht jaar terug Kunstacademie Friesland op in Leeuwarden, waar zij tot op de dag van vandaag de drijvende kracht is. De academie is een brede vakopleiding met vele disciplines en niveaus. Later werd het een stichting.
"Ik kreeg behoefte om me verder te verdiepen. Meer na te denken over de onderwerpen op dit gebied. Daar kwam Kunstacademie Friesland uit. Met een klein team begeleiden we jaarlijks meer dan tweeduizend leerlingen."

Zwaar maar bevredigend

Een intensieve onderneming, geeft ze toe. "Als ik van tevoren had geweten dat ik het zó druk zou krijgen, dan had ik misschien wel getwijfeld. Want er gaan enorm veel uren in zitten."
"Aan de andere kant is dit werk meer dan leuk. Bovendien vullen we een gat op. Er is namelijk veel aandacht voor bijvoorbeeld sport, dans en muziek. Maar beeldende kunst blijft onderbelicht", zegt Boersma. "Daarom is dit werk ook zo bevredigend."

De top 5 van Doet Boersma

Artiest Nummer
Nick Cave and the Bad Seeds Red Right Hand
Debussy Rêverie
America A Horse With No Name
Gabriel's Aboe Ennio Morricone
Molly Johnson If You Know Love