Griet Wiersma zag 'vakvrouw' Tina Turner live: "Zoveel energie, ongelooflijk"

Tina Turner in 1996, het jaar dat ze ook tweemaal in Thialf optrad © ANP
"Tina Turner was een echte vakvrouw. Er stond echt iemand, er gebeurde iets." Dat zegt Griet Wiersma over de Queen of Rock 'n Roll, gisteren op 83-jierrige leeftijd overleed.
Drie keer stond Turner in Thialf: een keer in 1990 en twee keer in 1996. Wiersma weet niet meer wanneer, maar bij een van die concerten was ze erbij. En ze was onder de indruk: "Ze liep een trappetje af en hoge haken en met dat korte rokje. Ze zette echt iets neer."
Wiersma's man Leo is ook groot fan. 's Avonds kijken ze af en toe wat filmpjes van Tina Turner op YouTube. "Dan gaan we bijna niet eens meer naar bed, want je blijft maar kijken. En wat zo mooi is: ze zingt en danst even hard, tegelijk. Dat is ongelooflijk."
Dat is niet te doen.
Griet Wiersma over tegelijk zingen en dansen
Zelf staat Wiersma natuurlijk ook regelmatig op het podium. Ze weet daarom goed hoe lastig het is om tegelijk te zingen en te dansen. "Ik ben wel eens bij het linedancen. Dan zeggen ze dat ik wel even mee kan doen, en dan ook nog zingen. Maar dat is niet te doen."
Griet Wiersma bij een optreden © Omrop Fryslân
"Ik vind het al knap hoe mannen als Piter Wilkens en Gurbe Douwstra tegelijk een instrument bespelen en zingen, dat is al een kunst. Maar dan ook nog dansen? Onvoorstelbaar."
Wiersma heeft zich vroeger nog wel eens voorgedaan als Tina Turner bij een playbackshow. "Toen stond ik daar in zo'n kort jurkje, m'n haar helemaal getoupeerd. En 'Simply the Best' playbacken, dat was fantastisch."
"Een jaar later heb ik ook nog 'Tonight' gedaan met een buurvrouw: zij speelde David Bowie, ik Tina Turner. En in de originele video bestormt een fan het podium, dat hebben we helemaal nagespeeld."
De muziekcarrière van Turner begon al in de jaren 50. "Maar de Tina van later, dat was m'n favoriet. Ze had zoveel energie als ze op het podium stond, ze ging er finaal voor. Al behoorlijk op leeftijd en nog steeds stond ze te dansen en te rond te draaien. En ze was zichzelf. Dat is het belangrijkste, je moet niemand na willen doen."