Nyck de Vries heeft zin in Monaco: “Gaaf om hier te racen”

Nyck de Vries vindt racen in Monaco gaaf © Red Bull Content Pool
Het Formule 1-circus strijkt dit weekend neer in Monaco. Bekend terrein voor Nyck de Vries, die in zijn woonplaats op jacht gaat naar zijn eerste WK-punten.
Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Maar voor zijn zelfvertrouwen kan het zeker geen kwaad dat Nyck de Vries goede herinneringen heeft aan racen in het prinsdom. Sterker nog: op dit circuit kan hij goed uit de voeten.
"Monaco is één van de hoogtepunten van het seizoen", vertelt De Vries. "Het is bovendien een soort thuisrace voor mij, aangezien ik daar woon. Daarnaast is het circuit zelf ook heel bijzonder, net als de sfeer tijdens het weekend."

Twee keer gewonnen

De 28-jarige coureur heeft al meerdere keren in Monaco geracet. "Mijn eerste Formule 2-overwinning was tijdens de sprintrace in 2017." In 2019 won hij bovendien de hoofdrace vanaf polepositie. "Heel bijzonder dat me dat gelukt is."
In de Formule 2 won Nyck de Vries tweemaal in Monaco © Red Bull Content Pool
Die baankennis en goede resultaten zullen De Vries moeten helpen in zijn jacht op WK-punten. De AlphaTauri-coureur staat onder druk om te presteren. Helmut Marko, de grote baas bij grote broer Red Bull, heeft aangegeven dat De Vries zich écht moet gaan bewijzen en daar in ieder geval nog drie races de tijd voor heeft.
Als hij zich verbetert, zal een coureurswissel niet nodig zijn.
Helmut Marko, motorsportbaas bij Red Bull
Tegenover F1-Insider verklaarde Marko: "De komende drie races gebeurt er niets. We hebben met Nyck gesproken en hij is het met ons eens: het moet beter. Het verschil met teamgenoot Yuki Tsunoda is te groot. Om in voetbaltermen te spreken: Nyck heeft een gele kaart gekregen, maar nog geen rode. Als hij zich verbetert, zal een coureurswissel niet nodig zijn."
Een punt scoren zou dus ideaal zijn. Maar Monaco is een lastig circuit. Voorafgaand aan het raceweekend benadrukt De Vries vooral hoe gaaf hij het vindt om er nu als Formule 1-coureur te kunnen racen.
"Als ik normaal door Monaco rijd, word ik er steeds aan herinnerd dat het een week lang een circuit is. Bijzonder. Want net voor de ingang van de tunnel, sla ik normaal gesproken linksaf om naar mijn appartement te gaan."

Thuis slapen

Het begrip thuisrace krijgt in Monaco dus een andere lading, aangezien het gros van de coureurs er woont. "Hier racen betekent inderdaad dat ik thuis kan slapen."
"In het verleden heb ik een keer gedacht dat het me zou helpen de raceomgeving meer te voelen als ik in het teamhotel zou blijven. Dat werkte totaal niet. Het gevolg was uiteindelijk dat ik met mijn toilettas op de scooter steeds heen en weer reed tussen mijn huis en het hotel."