Politie onderzoekt na 50 jaar wie aangespoelde persoon bij Wierum is

Opgraving onbekende dode die in 1970 aanspoelde bij Wierum © politie.nl
In Ternaard is een anonieme dode opgegraven voor onderzoek naar de identiteit. De persoon spoelde in 1970 in Wierum aan op de Waddenzeedijk bij het dorp.
"Er is een lijk gevonden", zo gonsde het door het dorp op die 15de juli 1970. Voor de Wierumers was dat een reden om er meteen op af te gaan. Het leven speelde zich toen nog veel meer buiten op straat en bij de zeedijk af.
Ze moesten er een klein stukje voor lopen, want het lichaam lag ten westen van de markante toren, een eindje uit het dorp richting het Schoor. Een getuige met wie Omrop Fryslân heeft gesproken, vertelde dat het niet op het basalt vlakbij de waterkant lag, maar op het gras, iets hoger op de dijk meer.
De getuige wil graag anoniem blijven. De naam van de getuige is bij de redactie bekend.
"Het was een klein persoon. Ik dacht dat het een kind was. Later hoorde ik dat het om een volwassene ging, zonder benen of met kortere benen." Het was niet te zien of het om een man of een vrouw ging.

Identiteit moeilijk te achterhalen

Bij het dorp aan zee spoelden wel vaker dode mensen aan. In de Tweede Wereldoorlog waren het voornamelijk omgekomen piloten of bemanningsleden van neergestorte militaire vliegtuigen die de Waddenzee prijsgaf. Daarna ging het vaak om opvarenden van schepen. Omdat er toen nog geen DNA-onderzoek was, was het moeilijk de identiteit van de doden te achterhalen.
Vroeger achter de dijk bij Wierum © ûnbekend
De Wierumer onbekende dode van 1970 werd begraven in Ternaard, in een anoniem graf. Tegenwoordig worden er goede resultaten geboekt met DNA-onderzoek. Zo werden er een paar jaar geleden drie onbekende doden jaren na vondst nog geïdentificeerd.

'Mis je mei'

De maand mei staat in het teken van onderzoek naar de identiteit van vermiste doden. 'Mis je mei' noemt de politie de actie. De politie roept familie van vermiste personen op om toch vooral DNA af te staan.
Van de overblijfselen van de Wierumer dode is nu ook DNA afgenomen. De restanten zijn weer opnieuw begraven in Ternaard. Mocht de identiteit worden vastgesteld, dan kan er een herbegrafenis plaatsvinden als de familie dat wil.