Verpakkingsvrij boodschappen doen: in kleine stapjes naar 'zero waste'

Van der Wal gebruikt bijvoorbeeld wasbare wattenschijfjes © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Verpakkingsvrij boodschappen doen. Dat kan volgens Lieneke van der Wal uit Leeuwarden, maar wel in kleine stapjes. Ze is gids van een Zero Waste-tour. Die wandeltocht gaat zaterdag door Leeuwarden bij winkels langs met als doel mensen bewust te maken van het feit dat het ook wel met minder afval kan.
Het is de week zonder afval. De uitdaging is om zo weinig mogelijk weg te gooien. Thuis bij toergids Lieneke van der Wal zien we wat ze zelf doet om vuil te verminderen.
"Ik vond het zelf heel gemakkelijk om in de badkamer te beginnen. Bijvoorbeeld met uitwasbare wattenschijfjes. En een herbruikbaar wattenstaafje van siliconenmateriaal. Het ligt gewoon in mijn badkamer en ik hoef het niet te vervangen."
Lieneke van der Wal wil zo weinig mogelijk afval produceren
Verder heeft ze tabletten voor het tandenpoetsen. "Daar heb ik een abonnement op. Dus voordat de tabletten op zijn, krijg ik alweer nieuwe in de brievenbus. Dat is een mooi gemaksproduct."
"Het is wel even wennen in het begin, maar ik vind het nu eigenlijk veel lekkerder. Je kauwt op het tablet. Je moet wel een natte tandenborstel hebben. Dan krijg je dat schuimgevoel in je mond. Waar ik nieuwsgierig naar was, is wat mijn tandarts ervan zou vinden. Ik heb een paar controles gehad en mijn tandarts is ook tevreden."
Met tabletten voor het tandenpoetsen bespaart ze verpakkingsmateriaal © Omrop Fryslân, Ronnie Porte
Voedselboodschappen vindt ze moeilijker. "Wat ik nu doe is onder andere bestellen bij Van Boer naar Buur. We komen met de Zero Waste-toer ook langs hun afhaalpunt. De yoghurt komt bijvoorbeeld van een boer, waarbij we gebruik maken van een statiegeldfles."
Steeds vaker kun je bij supermarkten en bijvoorbeeld bakkers je eigen tas meenemen voor de verpakking. "Het is eerder de schroom die je zelf voelt als consument dan dat de winkelier zegt: 'Ik sta er niet voor open'."

In kleine stapjes afval verminderen

Van der Wal heeft haar afval met de helft verminderd. Helemaal niets, dat zal niet lukken. "Het is een ambitie om naar zero te streven. Het mooie is dat je best wel snel kleine stappen kunt maken, waardoor je steeds minder afval gaat produceren. Een omslag maken van vandaag op morgen naar helemaal geen afval is wellicht een uitdaging. Maar langzamerhand steeds minder, dat is zeker makkelijk haalbaar."
In totaal zullen deze week op verschillende plekken zo'n driehonderd mensen op een Zero Waste-wandeltoren zien wat ze aan afval kunnen verminderen. In Leeuwarden zijn er negen deelnemers aan de rondleiding.