'Vriendenploeg' Jong Cambuur beleeft uniek seizoen, maar verliest bekerfinale

Het contrast kan bijna niet groter. Het eerste van SC Cambuur heeft een dramatisch seizoen, terwijl Jong Cambuur dit jaar juist een unieke prestatie neerzet.
Vergeet spelers als Mees Hoedemakers en Mitchel Paulissen. In plaats daarvan zijn Marcel Schaapman en Kyron van der Kaap namen om in de gaten te houden. Ze spelen bij de beloften van Cambuur en dat team maakt dit seizoen indruk.
Zo promoveerde de ploeg van trainer Jeroen Burghout dit seizoen twee keer, waardoor Jong Cambuur na de zomer uitkomt op het hoogste niveau voor beloften. Maar dat niet alleen: het team haalde ook de bekerfinale door onder andere FC Twente en Feyenoord uit te schakelen.
Met vier hoofdrolspelers kijken we naar het bijzondere seizoen van Jong Cambuur: trainer Jeroen Burghout, speler Jhondly van der Meer, hoofd jeugdopleiding Fedrik Houtstra en Sjors Ultee, de trainer van het eerste.
Jeroen Burghout
"De oorzaak van het succes is de saamhorigheid", zegt de 38-jarige coach. "Het is misschien een beetje een cliché, maar we zijn echt een vriendenploeg. Tussen de staf en de spelers klikt het ook. Iedereen wil beter worden."
Als trainer van een belofteploeg ben je altijd dienstbaar aan het eerste elftal. "Wij proberen de jongens klaar te stomen voor het eerste", weet Burghout, die Jong Cambuur nu drie jaar onder zijn hoede heeft. "Dertien jongens hebben het betaald voetbal gehaald, ook elders."

Als het aan de Apeldoornse coach ligt, blijft het niet bij die dertien spelers. "Ik denk dat er zeker nog een aantal talenten in de eerste divisie kan gaan doorstromen."
Opvallend is dat het Jong Cambuur voor de wind gaat, in tegenstelling tot het eerste. Al moeten we dat niet met elkaar vergelijken, vindt Burghout. Hij kijkt naar zijn eigen ploeg. "We hebben een supermooi seizoen met twee promoties en de bekerfinale. De trotsheid over mijn groep overheerst."
Dat zou wel een logische en mooie stap kunnen zijn.
Niet alleen voor spelers kan Jong Cambuur een opstapje naar het eerste zijn, dat kan dat ook voor trainers gelden. Er komt ruimte in de technische staf bij het vlaggenschip, omdat er met Pascal Bosschaart en Rob Alflen twee assistent-trainers vertrekken. "Dat zou wel een logische en mooie stap kunnen zijn", denkt Burghout.
Hoe het volgend seizoen komt, weet Burghout echter nog niet. "Ik had gehoopt al iets te weten. Ik zal binnenkort wel horen wat ze met me willen."
PEC Zwolle wint bekerfinale na strafschoppen
Het had de kroon op het topseizoen moeten worden, maar Jong Cambuur verloor woensdagavond de bekerfinale van Jong PEC Zwolle. Net na rust zette Denzel Kuijpers de thuisploeg op voorsprong op het sportcomplex van de Zwolse amateurvereniging Be Quick'28.
In de slotseconden van de blessuretijd kreeg Cambuur een strafschop. Milan Smit miste, maar de rebound werd binnengeschoten door Amin Rehmi. In de verlenging werd daarna niet gescoord, met een strafschoppenserie tot gevolg.
Die begon met twintig minuten vertraging, nadat de lichten waren uitgegaan. Voor Cambuur misten Matthias Nartey en opnieuw Smit, terwijl bij PEC maar één speler miste.
Daardoor grijpt de ploeg van Jeroen Burghout naast de nationale beker. "We speelden niet goed, maar op wilskracht halen we er nog een verlenging uit. Dan verdienen deze jongens het om zichzelf te belonen. Dat hebben we niet gedaan", zegt Burghout.

In de eerste seizoenshelft zat Jhondly van der Meer nog bij het eerste, maar na de winterstop speelde en trainde hij bij Jong Cambuur.
Jhondly van der Meer
Ondanks dat Van der Meer niet het hele seizoen bij de beloften heeft gespeeld, weet hij wel waardoor ze dit seizoen zo succesvol zijn geweest. "Of je nou uit het eerste komt, uit de onder 16 of uit onder 18, het maakte niet uit. Het was een echt team. Daardoor zijn we zo ver gekomen", zegt de Leeuwarder.
De 21-jarige verdediger ziet dat het gat met het eerste elftal steeds kleiner wordt. Als er iemand is die het kan weten, is het Van der Meer. "Je merkt aan de jongens dat het niveau bij de beloften steeds hoger wordt."
En uiteindelijk is voor elke speler het doel om te bereiken wat Van der Meer al heeft bereikt: debuteren in het eerste. "De spelers kunnen zichzelf laten zien. Er zitten goede voetballers tussen en zo kunnen we wat spelers afleveren aan het eerste."

Een van de toeschouwers bij de bekerfinale is hoofdtrainer Sjors Ultee.
Sjors Ultee
"Ze draaien een heel knap jaar", zegt Ultee over de beloften. "De hele opleiding gaat goed, want ook onder 18 is ook gepromoveerd. Voor de club is het veelzeggend dat er op veel gebieden stappen worden gemaakt."
Behalve het eerste dan. Ruim een halfjaar geleden werd Ultee hoofdtrainer en hij liet al verschillende spelers van de beloften meetrainen met het eerste. "Je ziet dat het niveau van de beloften echt aan het stijgen is."
Er zijn ook al verschillende spelers van Jong Cambuur doorgestroomd naar het eerste, zoals Brett Minnema, Floris Smand en Milan Smit. En daar blijft het niet bij, verwacht Ultee. "Als ik op trainingen af ga, zijn er genoeg talenten die op de deur kloppen."

Jong Cambuur is onderdeel van de jeugdopleiding. Aan het hoofd daarvan staat Fedrik Houtstra.
Fedrik Houtstra
Hij kan kort zijn over de prestaties van de beloften. "Het is heel uniek. Van divisie drie naar twee naar één promoveren, is natuurlijk hartstikke knap."
Dat Jong Cambuur na de zomer op het hoogste niveau speelt, is goed voor de ontwikkeling van de spelers, zegt Houtstra. "Dan is de stap naar de eerste divisie zo klein mogelijk."
Ieder nadeel heeft zijn voordeel wat dat betreft. Want met de degradatie van het eerste elftal wordt de stap daarnaartoe vanuit de jeugd kleiner. "Als je vanuit het perspectief van een jeugdspeler kijkt, is het makkelijker om de stap naar de eerste divisie te maken dan naar de eredivisie."
Maar, zo zegt Houtstra: "Voor ons als club was het in alle opzichten veel beter geweest als we in de eredivisie waren gebleven."